Les monges Carmelites Missioneres del Pare Palau, popularment conegudes com les germanes vetlladores, marxen de Berga. Fa 120 anys que l'orde té presència a la ciutat, i les cinc monges que encara queden a la casa del carrer Buxadé l'abandonaran durant les properes setmanes. L'únic motiu és la reestructuració que està duent a terme la congregació a nivell estatal. La manca de noves vocacions fa que cada vegada hi hagi menys monges i que les que queden siguin cada cop més grans.

La llarga estada d'aquestes germanes a Berga ha tingut diversos episodis destacats per la seva vocació de servei i voluntariat a la ciutadania. De fet, el sobrenom amb què se les coneix indica la tasca per la qual van arribar a la ciutat: la de vetllar les persones malaltes en una època amb pocs recursos. La congregació va instal·lar-se a Berga el 1892, a petició del rector del moment, Felip Ribera, amb l'objectiu de trobar algú disposat a cuidar els malalts als domicilis. La demanda del servei va créixer, i el nombre de monges va augmentar durant uns anys. Més tard, amb l'aparició de nous serveis d'assistència, van buscar altres maneres d'ajudar la ciutadania.

Així ho explica la germana Esperanza Vidaurre, una de les cinc monges que encara és a Berga. Vidaurre recorda que a partir del 1928 van instal·lar, al seu domicili, una llar d'infants i un parvulari, on anaven molts dels infants de la ciutat fins que tenien l'edat d'anar a escola. Més endavant, s'hi va obrir una residència per a senyores grans. A banda d'aquests serveis, les monges que han passat per Berga han estat sempre vinculades -i fins al darrer moment- a activitats religioses i populars i han mantingut una bona relació amb els veïns i entitats de voluntariat.

Després de 120 anys d'història a la ciutat, el proper diumenge se'ls retrà un petit homenatge durant la celebració de la missa a la parròquia de Santa Eulàlia. A banda de l'assistència de diverses germanes d'altres cases d'arreu del territori, també hi haurà presents els berguedans que volen agrair-los la tasca que han fet a la ciutat. Les cinc germanes deixaran la casa al llarg del mes de setembre, però encara no saben quin serà el seu destí.