Les projeccions de cinema estables tornaran a Berga a principi d´abril. No serà a la sala del Catalunya, tancat i barrat des de l´estiu del 2013, sinó al Teatre Patronat, que des de fa un temps ja acull sessions de cinema puntuals. A partir de l´abril, però, fruit de la col·laboració entre la Parròquia de Berga i el Teatre Patronat -amb llicència per fer projeccions- i l´associació 9,5 Grup Internacional Cinematogràfic -entitat que vetlla per potenciar el setè art instal·lada al Berguedà- la sala del Patronat projectarà films en format Blu-Ray i en analògic (35 i 16 mm).

Per fer-ho possible, durant les darreres setmanes s´estan fent les tasques de posada a punt i d´arranjaments per aconseguir una millora de la qualitat de les projeccions. D´aquesta manera ho ha explicat Ramon Gassó, president d´aquesta entitat que va refundar-se a Berga el mes de gener passat. Una de les voluntats d´aquest col·lectiu, que aglutina aficionats del món del cinema, és la de recuperar una programació estable de projeccions de pel·lícules a la ciutat, després de la desaparició de l´única sala del sector al Berguedà, i de la qual, de moment, no se´n preveu cap reobertura.

Gassó ha explicat que no ha calgut fer obres, però sí que s´han fet algunes actuacions per millorar la qualitat de les projeccions. Durant aquests dies s´han extret les butaques del galliner per fer més gran i accessible la cabina de projeccions, s´ha habilitat amb material ignífug, s´ha canviat la instal·lació elèctrica per poder-hi adaptar la nova maquinària i resta pendent col·locar-hi una nova pantalla, «que serà més gran i donarà un plus de qualitat als espectadors». Aquestes actuacions han tingut un cost aproximat d´uns 6.000 euros que es pagaran a partir dels beneficis de l´activitat del mateix Teatre Patronat, pel que fa a la part de condicionament de la sala. Els projectors i la resta d´elements els han comprat des de l´entitat, com a inversió de futur per a la seva activitat. I és que segons Gassó, aquestes millores suposen, per una banda, «adequar la sala als temps actuals i permetre projeccions de més qualitat». Per altra banda, ha dit que «s´obre la porta perquè el Patronat pugui ser un cinema en un futur, en el cas que s´hi instal·li un projector digital». És per això que amb l´actual sistema, de moment, serà difícil programar estrenes de cartellera.

La voluntat del col·lectiu és fer un primer pas i programar cinema cada setmana a Berga. Fins ara, el sistema instal·lat només permetia projectar pel·lícules en Blu-Ray. Ara també es faran sessions de films en altres formats i «amb una qualitat més bona, tant pel que fa a la imatge com al so».

La primera projecció serà el dissabte 11 d´abril, i segons ha avançat Gassó, la intenció inicial és que els diumenges estiguin dedicats al públic infantil. «Compaginarem sessions de cinema per a nens, amb les obres de teatre que es fan al Patronat», ha concretat. Per altra banda, cada dissabte hi haurà cinema: el primer de cada mes, seran pel·lícules per a tots els públics; el segon, en versió original; el tercer, monogràfics de diversos directors; i el darrer, cinema mut amb acompanyament musical en directe. La majoria de sessions seran gratuïtes, i les despeses les cobrirà la mateixa entitat, a excepció de les que permetin cobrament d´una entrada.