Es busquen Queralts. Les persones que tenen aquest nom estan convocades el diumenge 13 de març per participar en una trobada de ciutadanes d’arreu que han estat inscrites amb el nom de Queralt. La proposta forma part dels actes de celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt que tenen lloc enguany a la capital berguedana. Els seus impulsors esperen reunir el màxim nombre de Queralts possible del Berguedà i de la resta de punts del territori. De moment ja n’hi ha de confirmades més d’una trentena, però asseguren que la xifra creixerà a mesura que s’acosti el dia de l’esdeveniment.

Així ho han explicat el mossèn custodi de Queralt, Ramon Barniol, i Roser Farràs, dos dels coordinadors d’aquesta activitat, que han recordat que és millor apuntar-se a la trobada «per un tema d’organització», tot i que no és un requisit imprescindible per participar-hi. «Ens anirà bé tenir una xifra aproximada perquè farem un record personalitzat de la trobada per a totes les Queralts», han avançat.

La idea va sorgir del mateix mossèn Barniol durant la preparació dels actes de Queralt 2016. «A vegades es fan trobades famílies, de persones que tenen un mateix cognom... i vam pensar que era una bona idea reunir tothom qui tingués el nom de Queralt en un any tan assenyalat», ha relatat. Han posat fil a l’agulla i han preparat un programa d’actes que tindrà lloc el proper diumenge 13 de març al santuari. Les activitats s’iniciaran a 2/4 d’11 del matí amb la rebuda i el registre de totes les participants. «Volem que quedi constància de les Queralts que vénen i d’on són», ha dit el mossèn. Per altra banda, també podran escriure al llibre de dedicatòries del santuari. A continuació tindrà lloc una missa cantada per la Coral Queraltina, que enguany celebra els 40 anys de vida. «Volem que sigui una missa molt participativa i també amb la implicació d’algunes Queralts», han destacat. Un cop acabada la cerimònia, es preveu poder fer una fotografia de grup de totes les participants a la trobada «una imatge que quedarà per a la història», i també una fotografia de família de tothom qui hi assisteixi. I és que ja han anunciat que «és una festa oberta a tothom», tot i que les persones amb el nom de Queralt seran les protagonistes de la jornada.

Tot i que Queralt és un nom molt popular al Berguedà, ja hi han confirmat l’assistència persones d’arreu de Catalunya. «En tenim d’apuntades de Tarragona o d’Artesa de Segre», han detallat. Les persones que vulguin inscriure’s-hi poden fer-ho trucant al 93 822 23 80, al 610 491 666 o a través del correu electrònic rogercorfa@yahoo.es

Ascensor espatllat

Un dels temes que més preocupa l’organització és que l’ascensor de Queralt pugui estar reparat per a aquesta celebració. Tal com ja va explicar aquest diari, l’elevador fa unes setmanes que està fora de servei. Tot i que la previsió és que pugui funcionar, de moment no saben quan estarà en marxa de nou. Mossèn Barniol i Roser Farràs asseguren que és un element «indispensable» per al bon desenvolupament de la trobada, ja que recorden que hi ha persones grans amb dificultats de mobilitat que depenen de l’ascensor per accedir al santuari.

103 nadons amb el nom de Queralt

El nom de Queralt prové del mot preromà «quer» (roca) i l’adjectiu «alt». És a dir, vol dir roca alta. És un nom popularitzat al Berguedà gràcies a la Mare de Déu de Queralt i al seu santuari, tot i que els darrers anys també ha crescut a la resta del territori. Segons les dades de l’Institut Estadístic de Catalunya del 2014, a Catalunya 103 nadons van rebre el nom de Queralt, dels quals 100 a la província de Barcelona i només 4 al Berguedà. Una xifra molt superior a la de l’any 1997 (quan només es va posar el nom a 39 nadons). En el rànquing de noms més populars, el de Queralt era el 2014 en la posició 103, i pel que fa únicament a la llista de noms de noia més utilitzats, se situava entre els