El grup d'ERC a Berga, a l'oposició, s'ha afegit al debat sobre la necessitat de canviar el format dels títols de patumaires encetat al si del patronat de la Patum aquest gener.

Esquerra proposa dues coses. «Que els títols de patumaire s´anul·lin i es reconverteixin en un reconeixement a persones o entitats que, d´alguna manera i en l´àmbit que sigui, aporten algun fet distintiu, innovador o necessari per al bon funcionament de la Patum». I per l'altra, que els 17 salts de la passada de dimecres que es fan en honor als regidors de la corporació com a representants del poble, es facin en honor a les persones o entitats que s'hagin triat d'antuvi.

En un comunicat, ERC explica que a més d'això, s'hauria de crear un fons audiovisual per recollir el testimoni d'aquestes persones per nodrir un arxiu històric patumaire. Així proposa que s'encarregui «a un realitzador d´audiovisuals un treball sobre la figura de les 17 persones/entitats reconegudes». Els republicans aposten perquè cada any s'encarregui aquesta tasca «a un creador diferent» i que es presenti en públic dins del Memorial Ricard Cuadra» si ve matisen que això caldria consensuar-ho amb els organitzadors d'aquest acte.

Fonts d'ERC precisen que el treball hauria de ser «un document/reportatge de mitja hora màxim que passarà a formar part de l´arxiu de la ciutat, per tal que es pugui mostrar en un futur Centre d´Interpretació». Les fonts esmentades opinen que «aquest document ha de trobar el punt mitjà entre un document artístic „de creació„ i, a la vegada, un document històric». I apunten que «per tal de portar a terme aquesta proposta s´ha d´establir el reglament i el sistema (el màxim de participatiu possible) en què s´escollirà i s´elegiran les persones a qui es fa el reconeixement».