Un any d'encerts i errors de la CUP a Berga

Els regidors de l'equip de govern responen durant dues hores i mitja les preguntes plantejades pels veïns de la ciutat

14.06.2016 | 00:00
Una senyora observa la celebració de l´acte de balanç del primer any de govern de la CUP a Berga, ahir
Una senyora observa la celebració de l´acte de balanç del primer any de govern de la CUP a Berga, ahir

A final de l'any passat, el regidor Francesc Ribera va assegurar en un debat al ple sobre temes econòmics que la CUP havia hagut de deixar el seu programa electoral "en un calaix", fent referència a la impossibilitat de dur a terme les propostes que s'hi preveien. La raó: l'elevat deute del consistori berguedà i la necessitat imperiosa de resoldre qüestions urgents. Ahir, els regidors de la CUP, llevat de Sílvia Armengou, que està de baixa per malaltia, van sotmetre's a una sessió de fiscalització del seu primer any d'encerts i errors fent autocrítica i reivindicant també la seva acció de govern i la seva visió de la política municipal com a patit independentista i antisistema. I van dir que, malgrat tot, intentaran complir tant com puguin el que van fixar al seu programa, encara que de la teoria a la pràctica a vegades hi ha un món.
L'alcaldessa Montse Venturós, i els regidors Francesc Ribera, Oriol Camps, Anna Alsina i Mònica Garcia van respondre durant dues i mitja les quaranta qüestions que els van plantejar els ciutadans amb relació al seu primer any de govern, que es complia justament ahir. I algunes preguntes del públic assistent. L'acte es va celebrar a l'aire lliure a la plaça de Sant Pere des de les 6 i fins a les 7 i 10 minuts. El ja popular núvol Berga va fer la guitza als organitzadors, que van haver de desallotjar la plaça i traslladar-se a la sala de plens del consistori.
El deute, la participació ciutadana, la transparència, les concessions municipals i l'estat dels carrers van ser alguns dels molts temes que es van posar damunt la taula en la trobada per fer balanç. Les preguntes van ser introduï-des per Enric Badia, president de la demarcació a la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes. I cada regidor va anar responent davant d'un auditori que a l'aire lliure va arribar a la trentena de persones i que quan l'acte es va haver de traslladar a la sala de sessions municipal va disminuir.
El regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, va defensar que des que la CUP governa "les factures que es generen es paguen en 30 dies". "Gràcies a aquesta gestió hem aconseguit pagar 350.000 euros de factures antigues", i va exposar que el deute total del consistori berguedà és de 18,2 milions d'euros. L'edil va reiterar que l'executiu "estem preparant un pla de pagament a proveïdors que presentarem properament". El consistori té un seguit de causes al jutjat i en funció de quina sentència tin- guin podrien modificar les despeses del consistori, va dir l'edil.

41 contenciosos
Justament els contenciosos en què està embarcat el consistori va ser una altra de les qüestions que es van tractar. L'alcaldessa Montse Venturós va explicar que l'Ajuntament de Berga està fent front a 41 contenciosos administratius "oberts des d'abans del 2014".
Tot i que l'alcaldessa va reconèixer que "no hi ha ajuntaments que estiguin lliures de contenciosos, ja siguin administratius o judicials", comparant la realitat d'altres ajuntaments equiparables en població amb el de la ciutat, "Berga sobrepassa amb escreix" els que seria desitjable que tingués, un fet que "marca l'acció política" per les sentències judicials en forma de costes i pel volum de feina que impliquen a la maquinària burocràtica municipal.
Per això l'alcaldessa va dir que s'està parlant amb els afectats per "buscar la millor solució possible" i arribar a acords extrajudicials, si és possible, per reduir "el volum de feina descomunal" que arriben a implicar.

Participació i transparència
Un dels àmbits en què el govern va entonar el mea culpa va ser en el de la transparència, justament una de les seves banderes electorals. Ho va fer admetre el regidor Francesc Ribera en respondre una pregunta d'un ciutadà que es queixava que l'Ajuntament no contestava les instàncies. I va argumentar que la raó és que "hi ha àrees municipals més aturades que d'altres. Hem de reconèixer que la cosa no va tan de pressa com voldríem" i va dir que "intentarem establir un protocol per evitar que les respostes s'eternitzin. "Assumim la culpa i fem autocrítica", va dir.
L'alcaldessa Montse Venturós també es va sumar a l'autocrítica quan va admetre que no han tirat endavant els pressupostos participatius, entre d'altres. "El que em sap més greu és no haver pogut fer les assemblees de barri". Amb tot, va informar que a partir del juliol es posarà en marxa el portal municipal de transparència.

Remunicipalitzacions
Les remunicipalitzacions també van ser objecte de la sessió de control popular. El regidor Oriol Camps va explicar que "està en la fase final" la del servei de neteja dels edificis municipals, que "es podria fer en els propers mesos. L'executiu també ha analitzat la possibilitat de remunicipalitzar el servei de neteja viària però ho ha desestimat a curt i mitjà termini" perquè l'Ajuntament "no ho podria assumir sense posar en perill el seu funcionament", ja que no tindria diners per a tot. També s'ha descartat municipalitzar el servei d'aigua a curt termini.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

El Berguedà aposta per la innnovació tecnològica per potenciar el sector tèxtil mèdic sanitari

El Berguedà aposta per la innnovació tecnològica per potenciar el sector tèxtil mèdic sanitari

L'Associació del Tèxtil Mèdic Sanitari aplega 14 empreses amb 360 treballadors i desenvolupa 19...

El PDECAT de Vilada denuncia que el govern «no convoca els plens dins dels terminis legals»

El PDECAT de Vilada denuncia que el govern «no convoca els plens dins dels terminis legals»

Ho ha posat en coneixement del Síndic de Greuges i la direcció general d'Administració Local

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

La mostra recull la trajectòria de Lafarge Cementos, que té els seus orígens al Clot del Moro des...

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Les projeccions començaran el proper dia 3 de novembre i s'allargaran fins l'1 de desembre

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Vicenç Massana trenca amb el PSC i s'alinea amb l'oposició, tot i que no deixa el seu grup ni l'acta

Enllaços recomanats: Premis cinema