Saldes és el primer municipi de Catalunya amb zones declarades com a Espais amb un cel nocturn de qualitat, en concret la plaça de l’Espà i el mirador del Gresolet, amb una categoria d’espais amb Bona i Molt Bona qualitat del cel.

Aquest dilluns, l'Ajuntament de Saldes ha acollit un acte per donar a conèixer que aquest municipi del Berguedà sigui el primer en ser declarat Espai amb Cel Nocturn de Qualitat. L’acte ha comptat amb l’assistència de la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, del diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font i l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas.

Aquest distintiu certifica les condicions que permeten gaudir d'un medi natural nocturn a zones accesibles als ciutadans. L’espai amb un cel nocturn de qualitat (ECNQ) és una figura de protecció derivada del Decret d'ordenació ambiental de l'enllumenat per a la protecció del medi nocturn, aprovat pel Govern de la Generalitat el 2015.

Aquesta declaració s’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d'interès natural, els entorns d'observatoris astronòmics, o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades. La protecció ha d’anar acompanyada d’un Pla d’actuacions que inclogui la millora de l’enllumenat exterior de la zona i activitats de sensibilització ambiental i promoció del turisme sostenible al voltant de l’observació del medi natural nocturn.

Justament per tal d'aconseguir aquesta figura d’espai amb cel nocturn de qualitat, l’Ajuntament de Saldes ha hagut de presentar un pla d’actuacions, entre els quals hi ha un Pla de prevenció de contaminació lluminosa, que ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya i l’ha validat la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Aquest pla consta de dues parts: una diagnosi de la situació lumínica del municipi amb mesures de la qualitat del cel, i una segona amb les actuacions que cal fer sobre l’enllumenat públic per complir amb els nivells objectius.

Els punts de major qualitat del cel a Saldes donen com a resultat una foscor 30 vegades superior a la de les zones metropolitanes, que permet veure milers d’estrelles i la Via Làctia a l’estiu amb total claredat.

Pla contra la contaminació lumínica

Saldes està desplegant un Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica per mantenir i millorar les seves condicions en aquest àmbit. El pla inclou una sèrie d’accions que promouen la valorització d’aquest recurs ambiental, mitjançant xerrades de personal especialitzat; activitats encaminades a promoure el coneixement del medi natural nocturn, com observacions astronòmiques, excursions nocturnes, o turisme rural; habilitació de la senyalització i la facilitat d’accés dels espais declarats; i millores de les instal·lacions d’enllumenat.

Eliminar llums contaminants

Fonts del departament de Territori o Sostenibilitat han explicat que entre les mesures que s'hi preveuen hi ha la d'aplicar tecnologia tipus LED, "sostenible amb l’entorn, de llum groguenca. Aquesta llum és la més apropiada per reduir la contaminació lumínica, i és especialment important que s’instal·li a l’entorn de les zones d’interès natural". Les mateixes fonts han indicat que les accions previstes al pla permetran "reduir la despesa energètica de l’enllumenat municipal en un 78%, eliminar el 75% de llums contaminants, i reduir en més d’un 80% la llum emesa cap al cel."

Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat han exposat que actualment "un terç de la població mundial no pot veure la Via Làctia. En els països occidentals, un 80% de la població dels Estats Units i un 60% dels ciutadans europeus pràcticament no poden veure les estrelles i estan en un entorn contaminat lumínicament a la nit. Aquest problema ambiental afecta no només a la visió dels estels, sinó també a la majoria d’ecosistemes naturals, on hi ha éssers vius d’activitat nocturna".

Saldes té els seus nuclis de població en una vall entre muntanyes de més de 2.300 metres d’alçada. Se situa entre el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l’Espai d’Interès Natural Serra d’Ensija-Rasos de Peguera, i disposa d’unes condicions naturals i lumíniques privilegiades.

Un pla a nivell nacional

El departament de Territori i Sostenibilitat està preparant un Pla de Millora del Medi Natural Nocturn a Catalunya per incentivar l’estalvi energètic als municipis, la protecció de zones d’interès natural o paisatgístic, i per promoure la conscienciació ambiental en relació a l’ús de la llum artificial i els valors culturals i astronòmics associats a la qualitat del medi nocturn.