Bellver celebrarà durant el pont de la segona Pasqua, el tercer cap de setmana de maig, un mercat d'articles de segona mà i d'intercanvi que neix amb la voluntat de fomentar entre la població els valors de la reducció de residus, el reciclatge i la reutilització. La nova cita comercial i educativa està destinada a tots els públics, tant veïns com visitants i segons residents, i, doncs, uneix d'una banda l'aprenentatge dels valors sostenibles dels alumnes del centre i, de l'altra, el caràcter turístic de la població.

Aquesta primera edició del Mercat de segona mà i fira d'intercanvi l'han impulsat l'associació de mares i pares de l'escola Mare de Déu de Talló conjuntament amb l'Ajuntament de Bellver i l'Agència de Residus de Catalunya. Se celebrarà el diumenge 19 de maig, enmig d'un pont per a moltes poblacions del país, entre les deu del matí i les dues del migdia a la nova plaça on se celebra el mercat setmanal de Bellver. Aquest espai s'ha anat convertint els últims anys en un dels centres de la vida social de Bellver perquè hi conflueixen l'escola, el centre cívic i el parc Central, per la qual cosa el mercat podria esdevenir un nou pol d'atracció turística.

Els organitzadors han ideat dues maneres de participar en aquesta fira, també anomenada Mercat de les 3R, fent al·lusió a la reducció, el reciclatge i la reutilització. D'una banda, les famílies poden portar a l'AMPA els objectes que tinguin a casa i que, tot i tenir encara un bon estat de conservació, ja no utilitzen. L'associació de pares posarà a la venda aquests objectes, i de la recaptació que n'obtingui en destinarà el 70% al finançament dels llibres escolars per al curs que ve i el 30% restant a l'organització de la festa de final de curs d'aquest any. La recollida d'objectes per participar en aquesta secció de la fira es farà de dilluns a divendres entre els dies 6 i 17 de maig a l'aula que l'AMPA té a l'escola de Bellver, entre tres quarts de cinc i un quart de sis de la tarda. Els interessats hauran d'omplir una butlleta on constarà la cessió dels objectes.

Exposició sobre el reciclatge

La segona fórmula de participació se centra en l'intercanvi. Així, totes les famílies que ho vulguin podran sol·licitar a l'organització un espai de la plaça en el qual podran exposar els objectes que vulguin intercanviar. Entre els expositors s'hauran de fer les operacions d'intercanvi sense diners pel mig, i tothom hi podrà aportar el que vulgui. Els pares de Bellver han tingut la col·laboració de l'Ajuntament, que hi aportarà els elements físics del mercat i els treballadors municipals per ajudar a muntar-lo, i l'Agència de Residus de Catalunya, que hi portarà l'exposició itinerant Orgànica. Aquesta mostra consta de vuit grans lletres que formen la paraula i a partir de les quals es pot conèixer el procés de transformació de la fracció orgànica fins a obtenir-ne compost. La mostra també analitza els beneficis que comporta per a la salut i el medi ambient l'aplicació d'aquest mètode de reciclatge. Segons els responsables del departament de Medi Ambient i Habitatge que l'han creat, Orgànica és "una eina de conscienciació sobre els beneficis de la recollida selectiva per fomentar la separació de la fracció orgànica".