El municipi de Das va acollir, aquest diumenge, per primer cop, una visita oficial d'un President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va reivindicar l'esperit fundacional de la Renaixença per impulsar el país cap a la independència. La petita població cerdana, amb 220 veïns censats, va celebrar, ahir, els actes commemoratius dels 125 anys de la inauguració de la Casa del Comú, immoble erigit i cedit en el seu dia pel prohom Rossend Arús i Arderiu perquè acollís el consistori i les escoles de la vila nadiua de la seva mare, Teresa Arderiu. L'acte va servir per reivindicar el llegat del catalanisme i de figures com la de Rossend Arús, que en va ser un precursor.

En el seu discurs, el President català va apel·lar als fonaments del catalanisme polític del país, integrat per figures com la de Rossend Arús. "Us heu fixat en una cosa a què donem massa poca importància els catalans, perquè ens hi hem acostumat molt, feliçment", va interpel·lar l'auditori. "Estem aplegats a l'entorn no pas d'una caserna militar ni d'un monument a no sé quins militars ni de cap gesta de conquesta, sinó a l'entorn d'un temple de civisme, i això és el que fa gran aquest país".

El President va destacar que "el catalanisme fa un segle i mig que fa país, que vol dir que fa escoles, museus, cases del comú, que es dedica a l'art, a l'arquitectura". I va reivindicar l'esperit fundacional de la Renaixença, "gràcies al qual, avui, estem en condicions de fer possible el somni que va tenir tota aquella generació". Va esmentar la generació que "va posar els primers maons per aixecar una nació que alguns donaven per morta". Cent vint-i-cinc anys després de la construcció de la Casa del Comú, "som aquí dempeus parlant aquella llengua morta que van intentar matar i sent els portadors dels anhels de la generació de la Renaixença, que, en el fons, volia un país lliure, això és el que som", va assegurar Puigdemont enmig dels aplaudiments dels assistents.

Amb veu ferma es va referir "a tota la gent que diu que aquesta generació no arribarà a l'èxit dels seus propòsits, i els diem el mateix que devia pensar Rossend Arús: és igual que hi sigui jo o no, n'hi haurà uns altres, i després, una altres, i mantindrem la flama fins aconseguir l'objectiu final, que és tenir un poble lliure, culte, net, just i que tingui capacitat d'aplegar-se a l'entorn de temples de civisme i democràcia i no pas en temples de conquesta". També es va referir a la gent "que vol que el català sigui una llengua menor, que volen que el català no es parli ni surti a la televisió que paguem tots, a la gent que diu que el català fa nosa i que diu que aquesta generació no arribarà a l'èxit dels seus propòsits".

Després del parlaments, el President va ballar sardanes. La diada es va cloure amb un dinar de germanor per a 300 persones.