Puigcerdà està decidit a explotar el seu subsòl com a nou atractiu turístic. L'Ajuntament ha aprovat per unanimitat dels grups municipals declarar la gran galeria subterrània de la plaça de l'Ajuntament, coneguda com a Pou de Glaç o Ull de Basilisc, Bé Local. L'objectiu de la declaració és blindar legalment la galeria i el túnel que hi dóna accés i així assegurar-ne la conservació i obrir-los a possibles subvencions per part de les administracions.

L'objectiu de l'Ajuntament és reprendre la restauració de la galeria i el túnel passat l'estiu. De fet, té preparada una partida de 15.000 euros, 10.000 dels quals els aporta la Diputació de Girona, que han de fer possible l'adequació de tot l'espai abans de final d'any. L'equip de govern preveu que el 2017 el túnel pugui ser visitable i esdevingui la primera galeria subterrània, de les nombroses que hi ha a la vila, oberta al turisme.

Fet com a dipòsit el 1380

Els tècnics han datat l'Ull de Basilisc, de 24 metres quadrats, al voltant del 1380, quan es va construir com a dipòsit d'aigua per assegurar l'abastiment del nucli antic. Aquest element de subsistència era clau en una època de conflictes bèl·lics perquè el llac, que ja existia, quedava fora de les muralles. Els veïns de Puigcerdà s'asseguraven amb el pou tenir aigua potable a prop de casa. El conjunt subterrani el formen un túnel d'uns 30 metres, l'entrada del qual és a la façana de ponent de la plaça de l'Ajuntament, i una sala de 24 metres quadrats. A partir del segle XVII es va modificar com a pou de glaç, nom que li ha quedat popularment. La seva denominació històrica és, però, Ull de Basilisc, perquè així es dotava l'entrada al túnel com una possible porta a l'infern, segons han explicat els experts. Els historiadors encarregats del projecte han calculat l'existència d'una vintena de túnels al subsòl de Puigcerdà.