L'Ajuntament de Puigcerdà vol potenciar al màxim possible la unió urbana amb la Guingueta d'Ix a través del carrer que els uneix, que és alhora el pas fronterer de la duana. L'objectiu és anar desdibuixant cada vegada més la separació entre els dos nuclis urbans i la línia estatal que hi ha al mig per afavorir la visualització de l'entorn com una conurbació única, amb un trànsit a peu que sigui còmode.

Un dels principals projectes per afavorir aquesta concepció de la frontera és la reforma urbanística de l'actual entrada a la vila per la Guingueta, Bourg-Madame en la seva denominació en francès, a través d'una actuació que afectarà bàsicament les voreres de l'avinguda de França. El projecte es portarà a terme en paral·lel a les obres d'ampliació de la torre senyorial de Can Mata, una finca particular situada a tocar de la frontera. Amb la compensació de sòl públic que els propietaris han de donar a l'Ajuntament per a l'ampliació del sostre edificat, el consistori preveu crear una nova zona verda. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que "es tracta de tenir un vial amb una vorera ampla i una franja de zona verda que dignifiqui l'entrada de Puigcerdà, que així serà molt més noble venint de la Guingueta d'Ix".

Fusió de carrers comercials

L'alcalde ha remarcat que "de fet, l'avinguda de França és u,n carrer comercial que enllaça amb l'avinguda Porta de França, que també és un carrer comercial; per tant, s'ha de potenciar no tan sols el seu embelliment amb zones verdes, sinó que també es pugui circular millor pel que fa als vianants". Per tal d'iniciar aquesta actuació, l'Ajuntament de Puigcerdà ha aprovat ara, per unanimitat dels grups municipals que formen el ple, el text de la modificació del Pla Urbanístic que ha de permetre als propietaris de la finca iniciar les obres.

A partir d'aquí, el consistori estarà pendent que els propietaris desenvolupin aquest nou aprofitament urbanístic, que els ha de permetre reconvertir la casa senyorial, feta per les primeres onades d'estiuejants, en un complex d'apartaments.