El formatger de Meranges Albert Pons ha estat guardonat amb el premi Cincho d'or, que atorga el ministeri d'Agricultura de l'estat espanyol, a través de l'Institut Tecnològic Agrari de Castella i Lleó, als millors formatges de l'estat i d'arreu del món, en la categoria de formatge de pasta tova d'ovella. Pons es va presentar al concurs amb una nova creació que s'ha acabat imposant als tretze productes que competien en la mateixa disciplina, el "cremós de Gírol amb cendra".

El formatge premiat és una nova creació de Formatges de la Vall Meranges que es caracteritza perquè no es premsa sinó que cada formatge agafa la forma que va adquirint sol perquè és molt cremós. La presentació final és recobert de cendra per donar-li un punt amarg i provocar una fermentació més lenta. Pons s'ha mostrat molt content pel premi i ha remarcat que "es tracta d'un dels premis més importants del món, és un premi seriós que no donen a tothom; som els primers catalans a obtenir la medalla d'or". El formatger ha emfatitzat que el premi és especial per a ells perquè "es dóna a Castella-Lleó, el lloc on més formatges es fan de l'estat espanyol, de manera que anar a guanyar allà suposa una passa més respecte als concursos en què participem per aquí a prop... competeixes amb molta més gent i fa molta il·lusió". Pons ha valorat també el fet que el premi reconeix no tan sols el treball que fa des de l'any 2000 sinó la innovació que mira d'aplicar a la formatgeria. Tant és així que a l'obrador de Meranges ja hi fa setze varietats de formatges : "la gent cada vegada és més exigent i vol coses noves, per això anem provant amb nous gustos, textures i sensacions".

L'entrega del premi es va fer aquest divendres al vespre al Teatro Nacional de Palencia en una cerimònia a la qual Pons no va poder assistir perquè té els treballadors de vacances i no va poder desatendre el ramat d'ovelles: "és la cosa que més greu em sap del món, per una vegada que ens donen un premi important i no hi puc anar, he de munyir al matí i a la nit...". No obstant això Pons espera tenir la setmana que ve el diploma i el trofeu que entrega el ministeri espanyol a fi i efecte de presentar-lo a la Fira de Sant Ermengol: "això serà la bomba", ha apuntat un Pons exultant.