L'Orquestra Folk Joan Brudieu de l'institut de la Seu d'Urgell va portar aquest divendres al vespre el repertori tradicional del Pirineu al cicle Divendres a la plaça del Rei, que organitza el Centre Artesà Tradicionàrius. En una plaça plena a vessar d'aficionats a la cultura folk, els joves de la Cerdanya i l'Alt Urgell van oferir una sessió plena d'emocions.

El concert, que compta per a la nota de curs dels alumnes, va mobilitzar 200 joves músics i cantaires de les dues comarques, en un desplaçament de nois i famílies que va incloure la contractació de quatre autocars. L'Orquestra la formen 120 cantaires i 80 músics de l'institut, l'Escola de Música de la Seu i l'Escola Folk el Pirineu, amb instruments com ara l'acordió diatònic, percussió, guitarra, baix, contrabaix, violí, clarinet, saxo, trompeta, trompa, trombons, carilló, xilòfon, aufònium i els propis de la copla, sota la direcció del professor de música Narcís Mellado i la col·laboració de Pep Lizandra, que en va coordinar les danses. El repertori va incloure L'Indiot, una dansa de l'Alt Urgell que s'està recuperant; la Gala de Campdevànol o el Ball Cerdà. També en van cantar tres en occità. Mellado va explicar que «totes aquestes peces les estan treballant des del mes de gener, de manera que el concert és l'objectiu màxim de l'assignatura de música. Els nois que assoleixen els mínims per venir a tocar o cantar viuen una experiència fantàstica, perquè és un examen real de música, la qual cosa vol dir tocar per a un públic divers».

«Una barreja d'emoció i nervis»

Els membres de l'orquestra i el cor són alumnes des dels onze anys fins als divuit, ja que alguns exalumnes que havien pres part en alguna de les quatre edicions anteriors del concert que també s'hi van voler afegir. L'experiència va ser viscuda amb una barreja d'emoció i responsabilitat pel fet de tocar a Barcelona per a un públic nou. En aquest sentit, Mellado va explicar que «els de primer d'ESO són els que més nervis passen, perquè és el primer any que hi van i no saben com serà, i també hi ha els nervis de tocar peces noves». El professor de música de l'institut Joan Brudieu, però, va matisar que entre uns i altres s'ajuden a superar aquest neguit.