Carla Galiot, de 19 anys i veïna de Navàs (Bages) i un jove natural de Tordera (Maresme) han estat escollits aquest diumenge a Figueres pubilla i hereu de Catalunya d'aquest any. Els dos guanyadors formaven part de les 39 pubilles i els 29 hereus que optaven al títol aquest any, i que van participar dissabte en les proves de selecció. En concret, es van sotmetre a una entrevista personal i a un examen per avaluar els seus coneixements sobre el país. A part de la proclamació dels vencedors, la 30a edició del Pubillatge Nacional de Catalunya també ha comptat amb altres actes, com un sopar de gala dissabte a la nit o una cercavila aquest diumenge al matí.

Així doncs, lluny de valorar només l'aspecte físic dels aspirants al títol, aquest concurs organitzat per Foment de les Tradicions Catalanes (FTC) té en compte un any més els coneixements dels participants, amb preguntes com quin era el nom del primer submarí que va fer Narcís Monturiol, o quina comarca està més al nord de Catalunya. El president d'FTC, Josep Maria Matamoros, ha concretat que les proves serveixen per avaluar què saben sobre cultura catalana i també d'actualitat en general, per si els participants 'tenen inquietud per conèixer què passa'.

Els candidats, d'entre 18 i 23 anys, representaven més de cinquanta poblacions catalanes de vint comarques diferents. Així, venien de Santa Pau (Garrotxa), Calella (Maresme), la Pobla de Lillet (Berguedà), Seva (Osona) o Horta de Sant Joan (Terra Alta), entre altres procedències. Aquest esdeveniment també serveix perquè es retrobin pubilles i hereus d'arreu de Catalunya, Madrid, Saragossa o Andorra, que no opten a l'elecció, però que participen dels actes d'aquesta festa del pubillatge.

Les activitats van començar amb un sopar informal el divendres per acomiadar els proclamats el 2009 a Sant Pol de Mar (Maresme) guanyadors de l'any passat. El tret de sortida a la programació oficial, però, es va donar aquest dissabte al matí, amb la recepció dels participants, les proves orals i escrites i una visita guiada per Figueres per als acompanyants.

I durant la resta del cap de setmana han prosseguit els actes, amb un sopar de gala dissabte a la nit; una cercavila aquest diumenge al matí que ha acabat a les Rambles de la ciutat, on s'ha fet l'acte de proclamació dels guanyadors amb uns 2.000 assistents, segons fonts de la Guàrdia Urbana, o el dinar de comiat avui al migdia, amb l'assistència de gairebé mig miler de persones, entre altres actes. D'altra banda, el Consell Comarcal ha acollit una exposició de fotografies sobre el pubillatge a Figueres.

El Pubillatge de Catalunya 2010, que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres, la Generalitat, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i Comerç Figueres, està organitzat, com cada any, per Foment de les Tradicions Catalanes, una entitat privada sense ànim de lucre que vetlla pel manteniment i la promoció de la cultura i les tradicions del país.

Ella, estudiant de Magisteri i ell, d'Història

La pubilla de Navàs, Carla Galiot, de 19 anys i estudiant de Magisteri d'Educació Primària, ha estat l'escollida aquest any. Segons ha explicat, el títol li suposa un 'compromís' per representar Catalunya 'amb naturalitat'. També, vol posar el seu gra de sorra perquè 'el país evolucioni i creixi com es mereix'.

Per la seva banda, el proclamat hereu de Catalunya del 2010, Marc Francesch, també de 19 anys i estudiant d'Història, ha explicat que el fet d'ostentar el títol a nivell nacional li permetrà poder 'continuar treballant pel país', a la vegada que espera poder ajudar que s'entengui millor què és el pubillatge.

Pel que fa a la procedència dels guanyadors de la resta del territori, a les comarques barcelonines la pubilla escollida és d'Avià (Berguedà), mentre que l'hereu és de Piera (Anoia). La pubilla guanyadora a la demarcació de Lleida és de Solsona d'aquesta zona no hi havia cap candidat al títol d'hereu-, i quant a demarcació de Tarragona, ha guanyat la pubilla d'Horta de Sant Joan, i l'hereu, és el de Cambrils (Baix Camp). Respecte a les comarques gironines, la guanyadora és de Ripoll, mentre que l'hereu prové de Llançà (Alt Empordà).

Pubilles i hereus a 300 pobles catalans

Gairebé 300 pobles de Catalunya celebren la proclamació de la pubilla i l'hereu, segons ha explicat el president d'FTC. També, ha fet una crida que els guanyadors 'no es quedin només en l'àmbit local', sinó que participin en eleccions d'altres llocs. Així aconsegueixen relacionar-se, a la vegada que 'és una excusa per conèixer Catalunya' i de 'poder viure el pubillatge de manera diferent'.