Els hàbits alimentaris d'una família espanyola al llarg d'un dia són el fil narratiu elegit per un dels més prestigiosos cardiòlegs del món, Valentí Fuster, i el considerat millor cuiner del planeta, Ferran Adrià, per mostrar als lectors com menjar sa i, a més, gaudir-lo.

"La cuina de la salut" (Planeta) és el títol elegit per a aquest llibre, fruit de tres anys de treball de Fuster, Adrià i el periodista Josep Corbella, amb informació actualitzada i referències a estudis dels últims dos anys, i que també pretén trencar amb creences com la que "abans es menjava millor".

"Abans no es menjava millor, abans no es menjava!", ha dit en roda de premsa Ferran Adrià, qui creu que el que s'hauria de preguntar és com és possible que no es mengi millor ara amb totes les possibilitats que hi ha.

L'ànima del restaurant "El Bulli" -segon millor del món segons la llista de la revista britànica "Restaurant", que va encapçalar durant diversos anys consecutius- ha aportat "el pragmatisme" a aquesta obra, i ha opinat que, en qüestions de salut, "hi ha massa populisme".

"Amb la salut i l'alimentació es manipula la gent", ha lamentat Adrià, encara que ha reconegut que les llavors plantades en l'última dècada van donant fruits, amb una major conscienciació sobre l'alimentació sana a les escoles.

També ha advertit el cuiner que "confonem el que ens agrada amb el que és sa" i ha reivindicat el paper dels cuiners a la societat, on fins no fa gaire aquests professionals "no comptaven per a res" en els debats sobre alimentació i salut.

Receptes d'Adrià i algunes de les seves famoses tècniques culinàries com les espumes apareixen en el llibre, al costat d'idees per cuinar "amb gust però sense sal" i consells per congelar correctament, fer les fruites, verdures i hortalisses més desitjables per als nens, cuinar al vapor, en microones o amb l'olla exprés.

Per a Valentí Fuster, els estudis sobre l'infart de miocardi del qual li van valer el 1996 el premi Príncep d'Astúries d'Investigació, el problema de fons està en el fet que a les persones els costa acceptar que són "vulnerables a la malaltia" i després se sorprenen quan pateixen un infart o se'ls detecta un càncer.

"És necessari educar en salut: cal anar a la prevenció", ha considerat el cardiòleg, per a qui un altre dels problemes de base és que "l'educació actual en salut no està basada en la ciència", com demostra la massiva ingesta de suplements vitamínics de qüestionable efectivitat.

Amb un llenguatge senzill, aquest llibre "dirigit a tota la població" persegueix inculcar hàbits nutricionals sans i atractius per prevenir el colesterol, la pressió arterial alta i l'obesitat, i posa èmfasi en la importància de l'activitat física davant el nociu sedentarisme.

"Sense activitat física és difícil dur a terme una salut integral", ha afegit el cardiòleg.

L'obra explica així mateix les particularitats del cos humà i de cada nutrient (hidrats de carboni, proteïnes i greixos) que aquest necessita per funcionar correctament, de manera que "si un descobreix la importància de cada cosa, és més fàcil decidir què cuinar".

Preguntat per l'auge de diferents dietes d'aprimament plasmades en llibres que figuren entre els més venuts, Fuster s'ha mostrat "escèptic", ja que totes presenten carències nutricionals.

"Aquestes dietes són molt difícils de justificar des del punt de vista científic, es puja de pes tan ràpidament com s'ha baixat", ha asseverat.