L'escriptora catalana Núria Amat Noguera ha guanyat el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2011 amb la novel·la 'Amor i Guerra'. L'entrega del premi s'ha celebrat per primer cop a Palma al museu Es Baluard. Amat ha explicat que la novel·la tracta de la pau i de la guerra 'en temps de revolució', ja que diu amb aquest context sorgeixen les emocions 'més sinceres'. 'Amor i Guerra', ha dit Amat, 'no és una novel·la sobre Ramon Mercader', però si de les 'coses que giren al seu voltant'. Amat, visiblement emocionada, ha dit està 'molt contenta i sorpresa' pel premi. La dotació del premi és de 90.000 euros, la major quantia en lletres catalanes. L'obra s'editarà en català, castellà i francès.

El Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard ha estat l'escenari d'entrega del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2011. Un guardó que aquest any ha estat per l'escriptora catalana Núria Amat Noguera, per la seva obra 'Amor i Guerra'. Aquesta 31a edició s'ha celebrat per primer cop a Palma, i és així perquè en l'acord que signaren la Fundació Ramon Llull amb l'Editorial Planeta, que concedeix el premi des del 1981, es va establir que la celebració del premi tindria caràcter itinerant arreu dels territoris que integren la fundació. L'objectiu d'aquest guardó és impulsar la creació i la difusió literària en català. 'Foc d'estiu' ha estat seleccionada com a obra guanyadora i competia amb altres 66 obres originals i inèdites, tant de ficció com de no-ficció.

Núria Amat Noguera ha explicat que al principi d'escriure la novel·la els personatges 'parlaven català' i per aquest motiu, l'ha escrit en aquest llengua, ja que habitualment aquesta doctora en Ciències de la Informació nascuda a el 1950 a Barcelona escriu en castellà. Ha explicat que 'Amor i Guerra' gira entorn la figura del militar Ramon Mercader, nascut a Barcelona i encarregat d'executar al revolucionari Lev Trotski. Ha dit que es tracta d'una novel·la 'd'amor i guerra', que vol dedicar a tota aquella gent que 'estima en temps re revolució'. De fet, ha explicat que a 'Amor i Guerra' hi ha dues històries d'amor, i que aquesta novel·la vol ser també un homenatge al llibre 'Ana Karenina' de Lev Tolstoi, de qui és admiradora.

L'escriptora ha explicat que Ramon Mercader, un dels personatges important de la novel·la, però no l'únic, era parent seu. 'A casa no es podia parlar de Mercader', ha explicat, i precisament per aquest motiu, li ha interessat la història. Ha deixat clar que a la novel·la 'tot és inventat', excepte el personatge de Mercader, i tot està 'molt documentat'. La història, ha dit, està ambientada als barris de Gràcia i Sarrià de Barcelona, entre d'altres indrets.

Amat ha dit que està orgullosa de rebre aquest premi que fa honor a Ramon Llull perquè aquest també escrivia en tres llengües (àrab, llatí i català) i també per tot el que representa Ramon Llull en les lletres catalanes. Sobre el pseudònim que ha utilitzat per presentar el seu llibre, Ulises Blanchard, ha dit que és un homenatge a Homer i la guerra, un tema que li apassiona.

L'obra serà editada, a part de català, en castellà per l'Editorial Planeta i traduïda en francès per Éditions Robert Laffont. El jurat d'aquest premi està format per Leonello Brandolini, en representació de l'editorial francesa, i els escriptors Pere Gimferrer, Gabriel Janer Manila, Gemma Lienas, Damià Pons, Carles Pujol i Carme Riera.

El Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull ja compta amb trenta anys d'història. El 2010, aquest premi fou per l'obra 'Tenim un nom' de Vicenç Villatoro, qui ha estat recentment escollit com a nou director de l'Institut Ramon Llull (IRL). Altres escriptors que també han obtingut aquest premi són Carme Riera per 'Joc de miralls' (1989), Baltasar Porcel per 'L'emperador o L'ull de vent' (2001) i Pere Gimferrer per 'El sexe dels àngels' (1992), entre d'altres.

Els patrons de la Fundació Ramon Llull són el Govern d'Andorra, la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears. També hi prenen part el Consell General dels Pirineus Orientals, ciutat de l'Alguer i la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull.