´Memòria d´uns ulls pintats´, de Lluís Llach, ´Barcelona cau´, de Valentí Puig, i ´Quan érem feliços´, de Rafel Nadal, són les tres obres que optaran al premi Joaquim Amat-Pinella d'aquest 2013, segons ha donat a conèixer els organitzadors del certamen. La cerimònia de lliurament, amb un espectacle musical de Carles Cases, tindrà lloc al Teatre Kursaal de Manresa coincidint amb el dia de la festa de la Llum, el 21 de febrer del 2013.

Memòria d´uns ulls pintats, de Lluís Llach (Ed. Empúries)

Homenatge a la lluita i la supervivència. Història d´amor i d´amistat en temps de revolta i guerra. Amb un llenguatge sòlid i emotiu, Lluís Llach escriu la història de quatre amics, dos nois i dues noies nascuts el 1920, que creixen junts al barri obrer de la Barceloneta. Comencen a descobrir el món en un ambient humil i llibertari, i la proclamació de la República els obre un amplíssim horitzó de possibilitats, il·lusions i esperances. Però la Guerra Civil i la posterior repressió franquista ho estronquen tot. La vida de tots quatre i de les seves famílies queda marcada per l´impacte d´uns fets històrics que influeixen d´una manera especialment tràgica en la relació d´amor i d´amistat entre els dos nois, Germinal i David. El mateix Germinal, ja vell, narra la seva experiència escruixidora a un jove director de cinema que busca argument per fer una pel·lícula històrica.

Barcelona cau, de Valentí Puig (Ed. Proa)

Novel·la breu, que retrata els últims dies de Barcelona abans de l´entrada de les tropes franquistes. Amb un llenguatge líric, irònic i desacomplexat, Valentí Puig situa la història l´hivern del 39, durant els últims dies de la Catalunya republicana, en què els grans ideals i les institucions han deixat pas a l´instint de supervivència i a l´individualisme més ferotge. Als carrers de Barcelona es lluita per la vida. En aquest clima apocalíptic, dominat per la fam i la por, en Víctor, un doble agent -membre dels serveis d´informació de la República i quintacolumnista alhora- queda fascinat per una dona. Les lleialtats esdevenen primàries i el sexe té una urgència animal. Al llarg de tota la novel·la oscil·len com una espasa la desesperança de la derrota i la incògnita brutal de l´endemà.

Quan érem feliços, de Rafel Nadal (Ed. Destino)

Entre el llibre de memòries, la novel·la i l´anecdotari nostàlgic, l´obra de Rafel Nadal està basada en les peripècies d´una família nombrosa de dotze germans a la Catalunya de postguerra. És una història real, escrita de forma fluïda i honesta, plena d´emocions, d´humor i de tensions en la qual l´autor evoca en primera persona els paisatges de la seva infantesa. Un recorregut de vegades íntim i de vegades panoràmic, gairebé cinematogràfic, ple d´imatges poderoses dels carrers del Barri Vell de Girona, l´estiueig a la Fosca, els setembres a pagès al mas d´Aiguaviva i els anys d´internat al Collell. Nadal té l´habilitat d´explicar-se a través de la seva experiència com a infant. Sovint, un episodi infantil serveix per fer una reflexió vital, o bé per seguir un fil fins a l´actualitat o, encara, per evocar la memòria col·lectiva.

El jurat d´enguany

· Montserrat Caus, bibliotecària de la Biblioteca del Casino.

·Jordi Estrada, escriptor, guanyador de l´edició de l´any passat.

·Joan Pinyol, escriptor.

·Joan Vilamala, escriptor i músic. Membre de la junta d´Òmnium Bages.

·Albert Villaró, escriptor.