Dissabte, a les 21h, tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria el segon dels concerts del IV Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam, que en aquesta ocasió protagonitzarà el mestre Josep M. Mas Bonet, organista titular de l´església Prioral de Sant Pere de Reus. Aquest mestre d´organistes de renom internacional portarà a Montserrat ressons que aniran des de la música ibèrica fins a la de Max Reger. També interpretarà Jusepe Ximénez, Johan Sebastian Bach i César Franck. L´entrada al concert serà gratuïta.

Josep Maria Mas i Bonet és catedràtic d'orgue i de baix continu al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i organista titular de l'Església Prioral de Sant Pere de Reus. Després de graduar-se al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, va estudiar a Suïssa i va aconseguir el diploma de Virtuosisme del Conservatori Superior de Música de Basilea per unanimitat del jurat. Va estudiar música antiga a la Schola Cantorum Basiliensis i musicologia i interpretació de la música ibèrica antiga a Lisboa. El 1980 va fundar el Curs Internacional de Música Ibèrica Antiga a Torredembarra i Montblanc, on imparteix classes cada estiu.

Ha estat convidat a donar classes magistrals a diversos conservatoris d'Europa, i ha enregistrat discos de música ibèrica antiga als orgues de Torredembarra, Montblanc, sa Pobla (Mallorca) i Cadaqués per a les cases discogràfiques Motete Ursina, Auvidis Valois, Naïve Auvidis Ibèrica, Audiovisuals de Sarrià i La Mà de Guido. Cal destacar que el CD per a la col·lecció Los órganos históricos de España editat per la Casa Auvidis (1992) va ser guardonat amb el Grand Prix du disque de la Nouvelle Académie du Disque. Ha fet enregistraments per a les ràdios més importants d'Europa i habitualment fa nombrosos concerts a Catalunya, l'estat espanyol com també arreu del món.

Els propers concerts del Festival són:

El dissabte 9 d´agost, concert innovador que aplega la sinergia de la tenora i del flabiol, com a instruments solistes, amb l´orgue de Montserrat com a acompanyant. Serà el mestre Jordi Figaró, al flabiol i la tenora, acompanyat a l´orgue pel P. Jordi-Agustí Piqué, que endinsaran al públic en la singular sonoritat de la música popular catalana, de la sardana i de la música simfònica amb colors de catalanitat. El programa inclou obres de J. S. Bach, Georg Philipp Telemann, F. Mendelssohn, Max Havart, F. Civil, Pau Casals i Antoni Català.

El dissabte 6 de setembre tindrà lloc un encontre amb la música del gran J. S. Bach. Enguany tindrà com a convidat especial el jove mestre D. Philipp Meyer, monjo benedictí, fundador i director de la Capella de Música de l´Abadia de Maria Laach (Alemanya). La Capella Lacensis i l´organista Christoph Schönfelder, junt amb el grup instrumental format per Miquel González, baix continu, Oleguer Aymamí, violoncel, i Roger Azcona, contrabaix, oferiran els magnífics motets del mestre Cantor de Leipzig.

El IV Festival Internacional Orgue de Montserrat és novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l´audició en l´orgue Blancafort (2010) d´alguns dels millors intèrprets de l´orgue de l´àmbit internacional. Tots els concerts se celebraran a la Basílica de Santa Maria de Montserrat a les 21h i l´entrada serà lliure.