Situada a la plaça Gispert de Manresa, la llibreria Papasseit fa dos anys que facilita l´accés a la cultura amb la venta de llibres de segona mà a preus molt econòmics. Per aquest motiu, els propietaris van decidir celebrar l´aniversari amb dos esdeveniments culturals.

El primer es va dur a terme ahir i va començar amb un recital poètic d´Adriana Bertran, coautora de l´obra de teatre Allà on s´estimen els peixos, entre altres, i assídua dels recitals. Amb una gran gesticulació, vocalització i interpretació, Bertran va presentar els seus poemes, molts d´un marcat caire existencialista i amb moltes referències a la natura i a les seves vivències personals.

Posteriorment va ser el torn d´Ariadna Torres, guanyadora del premi haiku en català Grau Miró 2014. «Escriure és sortir a pescar-me / si seré peix o sabata, només ho sabrà l´aigua», va començar dient Torres. En els seus versos destaquen els jocs de paraules i la seva ironia i sarcasme. La d´Ariadna Torres és una poesia directa, sense tabús, sincera i crítica.

Finalment, les veus de Marisol Casas i Lali Álvarez, l´acordió d´Arnau Barrios i la guitarra d´Antonio Martín van homenatjar Jesús Lizano amb l´espectacle de poesia i música ReCORdant LIZANO.

L´espectacle va intercalar les reflexions de l´artista amb el recital d´algunes de les seves obres, crítiques amb la societat, iròniques, i fins i tot escatològiques. Però el que més destaca de Lizano i el que va donar punt final a l´actuació va ser el seu caràcter somiador i el seu cant a la innocència. L´acte va acabar a 2/4 de 9 del vespre i va reunir una trentena de persones de totes les edats.

Aquestes tres actuacions, agrupades sota el títol «2 anys de paraula», van ser el tret de sortida de la celebració de la llibreria Papasseit, que continuarà divendres que ve a les 8 del vespre amb l´obertura d´una exposició artística. L´exposició, titulada «2 anys d´art», serà gratuïta i podrà visitar-se durant tot l´estiu. Amb el pas dels dies, les obres i els artistes variaran per tal d´establir diàlegs nous entre el treball d´una vintena d´autors.

Plena de vida

Des que va aixecar la persiana, la Papasseit ha aspirat a ser més que una llibreria. Així ho senten els seus propietaris, Anna Roca i Miquel Sanchis, i aprofiten l´espai de la seva botiga per fer molts actes culturals. Ni la calor ni l´espai reduït els espanten, hi fan recitals de poesia i exposicions durant tot l´any. A més, la llibreria acaba d´incorporar-se a la TAV-CC, la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central.