La sala d'actes de l'Escola Diocesana de Navàs es va omplir, diumenge, en el seu lliurament de premis del XXXIV Concurs de Cinema Amateur de Navàs (animació, documental, ficció i millor obra presentada,), organitzada per FotoFilm Navàs i que va incloure l'actuació dels alumnes l'escola de música.

La gran invención, de l'economista Fernando Trias de Bes, un fals documental que situa l'espectador a l'any 2027, quan la Unió Europea ja no existeix a causa d'una pel·lícula, es va endur el Campanar i 250 euros a la millor obra. El mateix autor, que va recollir el guardó d'un dels concursos de cinema més antics de Catalunya, va explicar anècdotes sobre el rodatge, i va esperonar Fotofilm Navàs a tirar endavant el certamen. La gran invención ha estat preseleccionada als Goya.

Pel que fa a la resta de guardonats, el primer premi de ficció va recaure en el treball They will all die in space, de Javier Chillón, una pel·lícula ambientada en una nau espacial a la deriva; mentre que el segon va ser per a Y mañana navidad, d'Héctor Rull, on un home té alguna cosa a dir a la família de la seva dona en un sopar de Nadal. Pel que fa a les pel·lícules d'animació, el primer premi se'l va endur Portrait of a wind-up maker, de Darío Pérez, que destaca per uns excel·lents gràfics; i el segon per Hi! I'm new, de Mario Serrano, la història d'un dinosaure en el seu primer dia de feina. Finalment, el millor documental va ser per a Garbanzos con azúcar, d'Antonio Aguilar, que narra en primera persona el bombardeig a Màlaga durant la guerra civil; i el segon per Summud, d'Ander Iriarte, que explica la visió d'uns observadors bascos a Palestina.

Els promotors Fotofilm Navàs es va mostrar molt satisfets del nivell de les pel·lícules així com de la xifra de projectes rebuts (306) tot i ser inferior al de l'any passat. De tots aquests se'n van seleccionar 25 entre les tres categories.