A

mb uns looks cuidadíssims i espectaculars, l'actriu Rossy de Palma va servir una gala dels premis Gaudí, la del cinema català, amb un marcat to histriònic, però l'experiment es va passar de frenada. D'una banda, l'actriu semblava superada per la situació (tot i els jocs amb el playback, es feia difícil entendre-la) i, d'altra banda, va patir problemes tècnics, com el comentat moment en què, amb la cantant Sílvia Pérez Cruz disposada a cantar a l'escenari, un micro obert li va jugar una mala passada i es va sentir com deia: "estoy jodidilla". Una frase que va córrer per les xarxes socials.

En una nit on les grans triomfadores van ser les pel·lícules Truman i El camí més llarg per tornar a casa, De Palma va lluir en un esquetx en castellà en què jugava amb un telèfon, un vel de núvia, un gosset i un consolador, fent referència a pel·lícules nominades. Truman, de Cesc Gay, va ser la que va recollir més estatuetes: sis, entre elles la de millor film en llengua no catalana, la de millor direcció, millor guió, millor actor protagonista, i secundari, i millor actriu secundària. El Rey de La Habana i Anacleto: Agente secreto eren les que tenien més nominacions: dotze. I cadascuna se'n va emportar quatre, en els dos casos van ser premis tècnics.

En la recepció dels premiats d'ahir al matí al Palau de la Generalitat, el conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, van coincidir en què els acadèmics han enviat un missatge "equilibrat" perquè han premiat professionals de gran trajectòria com Ricardo Darín, guardonat com a millor actor; i també la innovació amb El camí més llarg per tornar a casa, que ha aconseguit el premi a la millor pel·lícula en el debut del seu director, Sergi Pérez. Tant Passola com Vila, també van esforçar-se per defensar el relat "heterodox" de la gala, que reivindicava figures com Gaudí o Dalí, tot i també admetre que hi havia hagut "moments poc televisius i alguns problemes tècnics". Passola, que va recordar que la gala es va fer amb "només una cinquena part del pressupost de la gala dels Goya", es va mostrar entusiasta amb Rossy de Palma: "les parts més artístiques del guió van ser idea seva. Li poso un 8 o un 9".