Una de les coses que ens poden tirar per enrere a l'hora de llegir un llibre és que sigui una Bíblia, en el sentit que el seu tom sigui tan gran que fins i tot es pugui utilitzar d'arma defensiva. De vegades comptem amb el temps just, però no per això hem de renunciar a coses que ens fan feliços com la lectura.

Hem preparat una llista de llibres de menys de 100 pàgines que són obres mestres, fàcils de llegir i de transportar i amb els quals és fàcil de gaudir la seva història, des del principi fins al final, sense que es converteixi en un sacrifici.

'L'home que plantava arbres', de Jean Giono. (Editorial Jose J. de Olañeta) 74 pàg.

Aquest bell relat de Jean Giono, un dels majors escriptors francesos del segle XX, transmet un enèrgic missatge contra la destrucció de la vida. És una elogi a l'harmonia entre l'ésser humà, els animals i la natura, en la qual aflora la riquesa del regne vegetal.

En la història, un pastor, amb amor i dedicació, dedica la seva vida a sembrar un erm de la Provença fins a convertir-lo en un frondós bosc.

'Cómo viure amb quatre hores al dia', d'Arnold Bennett (Editorial Melusina) 107 pàgs.

El temps s'escapa de les mans, es perd i no es recupera. Bennet comença la seva reflexió sobre aquest concepte que ordena les vides de les persones en segons, minuts, hores, dies.

Qui de nosaltres viu amb quatre hores al dia? Qui està lliure del pressentiment que les grans tragaderas de temps de les nostres vides estan descontrolades? Qui de nosaltres no es diu a si mateix, "quan tingui temps canviaré això i allò"?

Sens dubte, una interessant lectura per a reflexionar sobre les coses amb les que veritablement importa omplir les hores, les que ens fan viure i no només sobreviure.

'Novecento: la llegenda del pianista a l'oceà', d'Alessandro Baricco (Editorial Anagrama) 88 pàg.

El jove Novecento, considerat el millor pianista del món, va néixer al transatlàntic Virginian i mai ha baixat d'ell. La seva fama s'estén més enllà del mar i arriba a les oïdes de l'inventor del jazz, qui li proposa un duel de piano.

Però com Novecento no sap viure d'una altra manera que no sigui amb el vaivé de les onades, el nou músic haurà embarcar-al transatlàntic per donar lloc al genial repte.

'L'home que va poder reinar', de Rudyard Kipling (Editorial Nòrdica) 104 pàgs.

La novel·la tracta de dos aventurers britànics a l'Índia que s'acaben convertint en reis de Kafiristan, una llunyana zona de l'Afganistan. La història parla d'impossibles que es tornen realitat amb només intentar lluitar per aconseguir la seva realització. És el relat de com la persona menys indicada pot aconseguir grans coses que sobrepassen potser les seves capacitats.

En 1975 va ser adaptada pel director John Huston en la pel·lícula que du el mateix nom, protagonitzada per Sean Connery i Michael Caine com els aventurers i Christopher Plummer com Kipling.

'El petit príncep', d'Antoine de Saint-Exupery (Edicions: Salamandra) 96 pàg

L'obra més famosa de l'escriptor i aviador francès, Antoine de Saint-Exupéry, exalça el valor de l'amistat, la responsabilitat, el valor de les coses ... El llibre narra la història en la qual un pilot, després de tenir una avaria en el desert del Sàhara, coneix a un petit príncep provinent d'un altre planeta.

Les crítiques al món dels adults, a la seva forma de veure les coses, les profundes observacions sobre la vida i la naturalesa humana, s'exposen a la famosa narració, que, sens dubte, és molt més que un llibre infantil.