El veterà cineasta britànic Ken Loach va guanyar ahir la Palma d'Or de la 69 edició de Canes per I, Daniel Blake, la segona de la seva carrera després de l'aconseguida el 2006 per El vent que agita l'ordi.

D'aquesta manera, Loach s'ha unit al selecte club de sis directors que han estat capaços d'obtenir el màxim guardó del certamen de la Costa Blava.

Es tracta del serbi Emir Kusturica (El pare en viatge de negocis i Underground); el nord-americà Francis Ford Coppola (La Conversa i Apocalypse Now); els germans Dardenne (Rosetta i El nen); el japonès Shohei Imamura (La balada de Narayama i L'anguila), el danès Bille August (Pelle, el conqueridor i Les millors intencions) i l'alemany Michael Haneke (La cinta blanca i Amour).

El Gran Premi del Jurat d'aquesta 69 edició va anar a parar al canadenc Xavier Dolan per Juste la fi du monde, mentre que com a millors directors van ser distingits ex aequo el francès Olivier Assayas, per Personal shopper, i el romanès Cristian Mungiu, per Baccalauréat.

La iraniana Forushande (The client) va obtenir, per la seva banda, dos premis: el director Asghar Farhadi va rebre el de millor guió i el de millor interpretació masculina, per Shahab Hosseini. El premi del jurat va recaure en la britànica Andrea Arnold per American Honey, i la filipina Jaclyn Jose va ser considerada com a millor actriu pel seu paper a MaRosa, de Brillante Mendoza.

El jurat va estar presidit per l'australià George Miller, que va impactar l'any passat fora de competició amb Mad Max: Furia en la carretera.