El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha indicat que, si aquest dilluns no arriben a la comunitat els béns del monestir de Sixena procedents de Catalunya, requerirà aquest mateix dimarts a la jutgessa d'Osca l'execució de la sentència que obliga a retornar-los les peces "fins a les seves últimes conseqüències". Lambán ha assenyalat que el seu govern esperava que la Generalitat catalana complís la sentència que fixa per avui la devolució de les 97 obres del monestir de Sixena en litigi.

Lambán ha reiterat que el govern català ja va incomplir la resolució judicial que l'obliga a comunicar a l'aragonès, el passat dia 20, el pla de trasllat de les peces, alhora que ha assegurat que el seu executiu ha fet tot el que ha pogut perquè el monestir de Sixena estigui "en perfecte estat de revista" per acollir les peces i també perquè es compleixi la sentència.

El passat dia 20 ja va notificar a la jutgessa d'Osca que no havia arribat el pla de trasllat de les peces i la va instar al compliment de la sentència, requerint fins i tot la intervenció de la brigada de la Policia encarregada de patrimoni.

Lambán s'ha defensat subratllant que no va arribar al govern de l'Aragó per "avivar" el conflicte amb Catalunya, sinó per "llimar diferències" i eliminar a poc a poc qualsevol element que "enverini" la relació entre ambdues comunitats, però també per defensar "per sobre de tot" els interessos de la seva regió. Així, ha remarcat que no renunciarà "de cap manera" a seguir treballant perquè les relacions a tots els nivells entre ambdues comunitats es produeixin en el futur "en bons termes".

"És més, no renunciaré al fet que en el conflicte que enfronta a Catalunya amb la resta d'Espanya, Aragó hi jugui un paper de pont", ha declarat Lambán, abans d'inaugurar les instal·lacions de Transports Callizo en Platea (Terol).