L'Institut Art i Espiritualitat Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat i l'Escolania han realitzat una primera col·laboració que ha donat com a fruit el CD Música espiritual contemporània, produït per Discos Abadia de Montserrat. Des que es va inaugurar la intervenció artística de l'artista Sean Scully el juny del 2015, l'església de Santa Cecília ha esdevingut un paradigma de la confluència entre el romànic i l'art abstracte.

La sòbria pintura d'Scully és eminentment musical, ja que es fonamenta en concordances i discordances , ritmes sostinguts i cadències cromàtiques. Per això mateix és eminentment espiritual, i les quatre peces de música religiosa contemporània escollides per a l'enregistrament creen un ambient que s'hi complementa perfectament. Són músiques que pertanyen al repertori de l'Escolania, amarades de transcendència i que ajuden a la meditació.

Es tracta del 'Pare Nostre (Vater Unser)' d'Arvo Pärt, un compositor d'Estònia famós per haver conjuminat la música més moderna i minimalista amb temes religiosos de litúrgia bizantina i romana; la segona obra és 'Eli, Eli,' de l'hongarès György Deák-Bárdos, que forma part de la seva 'Parasceve Suite'; la tercera és 'Pie Jesu', d'Andrew Lloyd-Webber, que s'integra en un Rèquiem que va compondre el 1985 en memòria del seu pare; i, finalment, l''Ave Maria' de Bernat Vivancos, que reactualitza la popular 'Ave Maria' de Schubert.

La direcció del treball, que es presentarà divendres (17 h) a l'església de Santa Cecília, ha anat a càrrec de Llorenç Castelló, actual director de l'Escolania, i de Bernat Vivancos, que en va ser director entre el 2007 i el 2014. També hi ha col·laborat la Capella de Música de Montserrat.