La crisi del sector cultural a partir de la implantació del 21% de l'IVA cultural està perjudicant a la professió artística que veu com l'atur i la precarietat s'incrementen any rere any. Un estudi de la Fundació Aisge assegura que el 46% dels intèrprets catalans no troben feina dins de la seva professió i que el 12% dels que tenen la sort de trobar-ne ho fan en negre i sense contracte. Una altra de les xifres rellevants de l'estudi alerta sobre la precarietat i la reducció de salaris que viu el sector on el 58% dels que treballen en el sector cobren per sota del llindar de la pobresa i perceben menys de 500 euros al mes. Només el 2% dels professionals del sector cobren més de 30.000 euros a l'any.

La tercera edició de l'estudi de la Fundació Aisge s'ha fet a partir d'una enquesta a 3.282 professional d'arreu de l'Estat i que en el territori de Catalunya ha comptat amb la participació de 558 intèrprets de les quatre demarcacions, cosa que suposa la resposta del 36,4% dels cens d'aquesta fundació.

L'estudi subratlla que davant les dificultats de trobar una feina el suficientment remunerada en el sector, els intèrprets es busquen la vida intentant trobar unes altres feines que complementin el sou percebut en el sector. Així, un 14% dels afectats reconeix que els últims anys ha treballat en ocupacions ''més o menys properes a la seva professió com la producció o els ensenyaments artístics'' i un 27%, un de cada quatre, ha obtingut algun treball en àmbits que no tenen res a veure en la professió.

El 58% dels aturats no reben cap ajut econòmic

L'autor de l'estudi, Iván Arpa, coordinador de l'àrea assistencial de la Fundació Aisge, ha explicat que només un de cada cinc dels aturats del sector perceben una prestació en concepte de desocupació i que d'aquests el 9% reben 426 euros al mes del subsidi. Tot i això, la xifra més preocupant segons l'autor de l'estudi és que 58% dels aturats del sector artístic de Catalunya no reben cap tipus d'ajuda o prestació.

Frank Capdet, un dels patrons de la Fundació Aisge de Catalunya, ha subratllat que des de la posada en marxa de l'IVA cultural per part del govern de Mariano Rajoy la precarietat s'ha consolidat dins del sector artístic perquè les empreses no han aplicat l'IVA als espectadors però en canvi el que han fet és reduir els salaris dels professionals del sector i la precarietat s'ha incrementat.

Capdet ha destacat que sí bé abans el treball en negre o irregular afectava al 6% de la professió ara aquest percentatge s'ha enfilat fins el 12%.

Tant Arpa com Capdet han volgut ''desmitificar'' la imatge que la societat en general té dels intèrprets i dels professionals del sector. L'estudi indica que el 58% dels que treballen en el sector tenen uns ingressos inferiors als 500 euros al mes, una xifra que deixa en aquestes persones per sota del llindar de la pobresa.

Però és que a més, el 13% dels intèrprets cobra entre 500 euros i 1.000 euros i només el 29% rep un salari de més de mil euros. Tot i això, només el 2% dels artistes tenen uns ingressos per sobre dels 30.000 euros a l'any, ha reblat Capdet.