El Zoom, Festival Internacional de Ficció per a Televisió, afronta la seva catorzena edició, que se celebrarà del 22 al 27 de novembre a Igualada i Barcelona, amb "més múscul i més aixopluc", segons van subratllar ahir els seus organitzadors. De fet, el certamen augmenta el 10 % el pressupost i arriba a la xifra dels 90.000 euros, i incrementa també un dia la seva durada en passar dels cinc als sis dies. El públic podrà veure el 40 % més de projeccions -de 35 l'any passat a la cinquantena enguany. En total, la Secció Oficial inclourà una desena de films europeus i la pel·lícula Cervantes contra Lope (2015), de Manuel Huerga, serà l'encarregada d'inaugurar el festival el dimarts 22 de novembre, a l'Ateneu, amb la presència de l'equip. La gala de cloenda i el lliurament de premis del Zoom serà dissabte 26 (21.30 h) i la presentarà l'actriu Llum Barrera. Prèviament (18 h) es projectarà un capítol inèdit de la sèrie Merlí, amb els protagonistes de la sèrie i de l'equip.

Altres novetats d'enguany són la inclusió de tres noves seccions (Zoom Sèries, Zoom Formats i Zoom Trendy) i l'extensió del festival a més ciutats de la comarca. Les noves seccions inclouran, segons va explicar la directora executiva del festival, Anna Cervera, nous formats televisius de no-ficció com són els reportatges periodístics, els documentals, programes de divulgació i entreteniment. Entre d'altres, el públic podrà veure la projecció del primer capítol de Trapped, un thriller produït a Islàndia el 2015 i dirigit per Baltasar Kormákur (a Zoom Sèries); s'estrenarà a l'estat el documental Forces of Nature: Human Towers (a Zoom Formats); i es veurà un capítol d'El Ministerio del Tiempo, la sèrie de TVE feta en realitat virtual (a Zoom Trendy).

La de Manuel Huerga serà una de les deu pel·lícules que competiran a la Secció Oficial del festival. Ho farà amb Ebre, del bressol a la batalla (Espanya, 2016); 22 Ángeles (Espanya, 2016); Agnes (Alemanya, 2016); Birthday (Regne Unit, 2015); Félvilág (Hongria, 2015); Freistatt (Alemanya, 2015); Groenland (Holanda, 2015); Hope (Holanda, 2015); i Lampedusa, dall'orizzonte in poi (Itàlia, 2015).

La programació infantil continuarà tenint un pes específic dins del festival amb la secció Zoom Kids, que enguany projecta el film d'animació Al sostre del món, de Rémi Chayé. Durant els dies del festival, el Zoom ha organitzat sessions matinals per a les escoles d'Igualada. El certamen també inclourà el Zoom Jove, la secció que aplega les websèries i curtmetratges i on, entre d'altres, es podrà veure Alike, de Daniel Martínez i Rafa Cano; Y Mañana Navidad, d'Hèctor Rull; i Infesto, de Marina López.

Per tercer any consecutiu el Zoom aterrarà a Barcelona per mitjà de la revista on-line Serializados, que presentarà el tercer Showcase de pilots de ficció. Serà el divendres 25 de novembre a la Fàbrica Moritz i a la Blanquerna. Com ja va explicar aquest diari, el Zoom reconeixerà amb els Premis d'Honor les trajectòries de l'actriu Mònica Randall i de l'espai infantil de TV3 Club Super3; i el Premi Augura Sita Murt, dedicat a les joves promeses de l'ofici, s'entregarà a l'actriu Júlia Molins (Cites).

El certamen té nous patrocinadors com la Diputació de Barcelona, que ha signat un conveni de tres anys amb el festival per fer una aportació anual de 30.000 euros fins al 2018. El festival també ha signat un nou conveni amb Movistar+. El regidor de Cultura, Pere Camps, va destacar el "compromís" del consistori amb el festival, i la presidenta d'Ateneu Igualadí -seu del certamen-, Mireia Claret, va subratllar la dimensió que ha agafat el Zoom i va avançar que en la propera edició el festival ja tindrà la nova sala de cinema, que s'obrirà a final d'any.