El centre històric de Manresa es tornarà a omplir de llum quan caigui el sol el dilluns dia 20 de febrer. Després del bon sabor que va deixar l'experiència iniciàtica de l'any passat, els carrers i les places de l'entorn de l'eix Sant Domènec-Plana de l'Om-plaça Major esdevindran novament un itinerari d'art lumínic i efímer entre les 7 de la tarda i la 1 de la nit. L'organització de Jardins de Llum és de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central i implica diverses entitats del territori.

«Mantenim la mateixa estructura de l'any passat», va explicar Roser Oduber, presidenta de la Taula. Jardins de Llum s'articularà en una ruta que permetrà passejar i admirar un seguit de creacions artístiques amb la llum com a protagonista, en consonància amb la festa major hivernal que té aquest element com a eix central.

La principal novetat de l'edició d'enguany és la incorporació de Manresa al projecte Transefímers de la xarxa d'activitats culturals Transversal. Segons va apuntar Oduber, «som uns quants municipis que treballem i col·laborem en activitats efímeres». Per aquest motiu, Jardins de Llum se suma a una relació d'iniciatives en la qual també figuren el Festival Ingràvid de Figueres, la MAU (Mostra d'Art Urbà) de Granollers, Lluèrnia d'Olot, Fescamp de Sant Cugat del Vallès i A Cel Obert de Tortosa. «Això farà que ells vinguin a Manresa a veure què fem, amb la possibilitat que s'interessin per portar alguna cosa d'aquí als seus certàmens, i també implica que nosaltres anem a veure'ls a ells», va afegir la responsable de la Taula.

Entre els diversos treballs que es podran veure figuren les creacions dels quatre artistes convidats directament per l'organització a partir de la qualitat de l'obra amb la llum que realitzen. A la Capella de Sant Ignasi Malalt hi haurà la instal·lació interactiva Mimètik, que juga amb la relació entre la dimensió visual i la sonora. Els visitants podran ser partícips de l'atmosfera que es crearà en l'espai a través de la manipulació d'uns cubs, anomenats kikubes, equipats amb sensors.

El tàndem Trias-Laguarta va ser escollit en el Lluèrnia de l'any passat. Ubicada al carrer del Balç, la seva proposta Diàspora participarà de la dialèctica entre l'horror de la crisi dels refugiats i el desig d'esperança. Per la seva part, Mercè Ribera presentarà la instal·lació El misteri de l'aigua a la plaça de Sant Ignasi Malalt, que indaga en les diferents possibilitats que ofereix el líquid. Ester Fabregat és l'autora de Leviatan, que es podrà veure a la Sala Gòtica.

Un altre grup d'artistes que participaran a Jardins de Llum surt de la convocatòria realitzada per la Taula. Dels vuit projectes presentats, segons va explicar Oduber, se n'han escollit cinc que s'ubicaran a la Plana de l'Om (Traçats de llum: Anna Mesa i Laura Janira Nigro), l'arc d'en Botí (Reculllallum: alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura), el portal de la Casa Amigant (Torrent de llum: Montse Forradelles, Fina Farrés i Mireia Reguant), la plaça Major (Gota de llum: Oriol Beas i Eder Pozo) i el vestíbul de l'ajuntament (Les llums d'una aigua viva: José Antonio Asensio, Elisabet Escoda, Adso Romero i Laia Ter Veen).

També hi haurà pels carrers les estructures realitzades amb inflables per col·lectius vinculats a l'art: Taula d'Arts Visuals, Sac de Santpedor, Cercle Artístic de Manresa, Taller per Art, IES Lluís de Peguera i Escola d'Art. Finalment, a l'Espai Plana de l'Om es veurà la mostra Els colors de la nit.