Valentí Gubianas (Navàs, 1969) és un dels il·lustradors catalans triats per l'Institut Ramon Llull per participar a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. Catalunya i les Illes Balears són els convidats d'honor de la fira més important del món que es dedica a aquest sector, i que se celebrarà del 3 al 6 d'abril.

Gubianas desembarcarà com a part de l'expedició d'il·lustradors d'una de les dues exposicions organitzades des d'aquí per ensenyar l'aportació del país. Serà a «Vet aquí una vegada.../C'era una volta...», que se situarà al claustre de l'Archiginnasio -un dels palaus més importants de la ciutat-, on s'aplegaran les creacions de 17 il·lustradors que ja tenen una trajectòria consolidada. És el cas del navassenc, que fa més de vint que s'hi dedica, acompanyat de noms com Pilarín Bayés, Roser Capdevila o Francesc Rovira.

De Gubianas es podrà veure el dibuix que va il·lustrar la portada de La Moli i la Doli, un llibre editat per Barcanova el 2010 amb el text de l'escriptor manresà Pep Molist. La tria, explicava ahir Gubianas, no l'ha fet ell («potser jo n'hauria escollit una altra de més actual», diu), però això no va ser cap impediment per rebre la notícia amb «molta sorpresa i molta il·lusió». Bolonya és, explica, «un gran aparador, que serveix per obrir-se al mercat internacional». L'il·lustrador navassenc, que treballa el llibre infantil, de text i els murals, viatjarà divendres cap a Itàlia, i ho farà sobretot amb la intenció de «conèixer què es cou en el món de la il·lustració, més que fer contactes», malgrat el parell d'entrevistes que ja té concertades.

L'altra exposició, «Sharing a future» , inclourà a la fira les il·lustracions de la nova fornada de creadors, 42. Les dues mostres han estat comissariades per la llibretera Paula Jarrín i dissenyades per l'arquitecta Clara Solà-Morales.