La fascinació que la figura de Picasso ha despertat sempre al pintor manresà Joaquim Falcó s'ha concretat darrerament en una sèrie de quadres inspirats en l'obra de l'artista malagueny que encara no han vist la llum tot i que alguns ja van obtenir comprador. Quatre de les peces que encara resten en mans del bagenc formen part de l'exposició col·lectiva que s'inaugura avui (19 h) a la galeria Cave Art de Roma, amb Falcó com a artista convidat. La mostra, ubicada al local del número 149 de la Via di Santa Maria Maggiore, es pot visitar fins al dia 10 de maig.

«La sèrie sobre Picasso és recent, m'hi vaig posar fa uns quatre mesos», va explicar Falcó a aquest diari: «a més de les quatre obres que van a Roma, n'he fet mitja dotzena més». Sempre a la recerca de nous reptes, el pintor es va proposar reinterpretar diversos motius icònics de la trajectòria creativa de l'autor de Les demoiselles d'Avignon.

L'aportació de Falcó a l'exposició, on també hi ha altres artistes d'arreu del continent sense cap lligam temàtic entre les seves obres, es concreta en quatre quadres de dimensions mitjanes (80 x 80 cm). «Picasso té molta importància en la història de l'art, sempre l'he admirat», va afegir el manresà. El nexe comú del quartet és la creació sobre fons abstracte i amb colors pràcticament fluorescents de figures que participen de sengles llenços del responsable d'un emblema del segle XX com el Guernica. Precisament, d'aquest quadre que hostatja el Reina Sofia madrileny, Falcó n'ha fet una recreació fragmentària que pren com a motiu «el cavall, el crit, la llum, la flama, la mà que agafa el quinqué i l'ocell mort».

«Una altra de les obres que he enviat a Roma és una interpretació del rostre de l'artista en clau pop-art», va comentar Falcó. «Una de les característiques de la meva obra són els drippings, els regalims, els esquitxos, però en aquesta sèrie queden en segon terme. El fons és abstracte i les figures estan perfilades en negre i pintades amb colors fluorescents, grocs, taronges, blaus...», va afegir.Dues versions de Walter

Una de les companyes que va tenir Picasso al llarg de la seva vida va ser la sueca Marie-Thérèse Walter, que va immortalitzar en diversos retrats repartits avui dia en diferents museus i col·leccions d'arreu del món. Falcó ha partit de dues d'aquestes versions per fer-ne la seva particular lectura pop. En un dels retrats s'hi aprecia la inconfusible petjada del manresà: Walter apareix endormiscada i amb els braços entortolligats abraçant una ampolla de Coca-cola. Un element carismàtic de la cultura de masses que Falcó ja ha usat en ocasions anteriors.

En l'altre retrat, que recrea amb més fidelitat la dimensió cubista d'una part de l'obra de Picasso, Marie-Thérèse plora: «són llàgrimes pel món que vivim, ple de tragèdies com la dels refugiats». Els espectadors romans seran els primers a veure públicament, ni que sigui de manera parcial, la sèrie pictòrica sobre Picasso de Falcó.

Presència internacional

Darrerament, la creació de Falcó es veu més fora de Catalunya que aquí. París, Roma i Estocolm han estat tres ciutats que n'han acollit l'obra l'últim any, una producció que també ha viatjat a països de l'est d'Europa, com Romania i Bulgària. «El panorama, a Catalunya, està malament», va assegurar.

No obstant això, Falcó està pendent que es concreti una exposició a Sant Carles de la Ràpita de temàtica marinera. Entre les propostes que ja hi ha confirmades hi figura una nova participació en terres romaneses, amb la presència en una col·lectiva a Bucarest. «No et pots estar quiet», va dir el manresà, que va assegurar que la inspiració picassiana continuarà donant els seus fruits en el treball diari que porta a terme al seu estudi de la capital bagenca.