Els grups Luar na Lubre, Che Sudaka i Moussu T e lei Jovents i els músics Antonio Rivas i Joseba Tapia seran els caps de cartell de la 26a edició del festival Desfolca't, que tindrà lloc els dies 17 i 18 de juny a Calaf. Judit Neddermann, Carles Dènia, De Calaix, Les Absentes i Red Rombo completaran la programació d'un festival que també inclourà tallers i un combat de corrandes.

Un any més, el Desfolca't s'erigirà en una de les cites indispensables del calendari de la música popular i tradicional. El conjunt gallec Luar na Lubre, que temps enrere va assolir una notable popularitat per la col·laboració que va dur a terme amb Mike Oldfield, obrirà el certamen d'enguany amb un concert de la gira del seu trentè aniversari. La formació de música celta té setze discos publicats i és un referent a escala europea i centra el seu treball en les músiques d'arrels gallegues. La cita és per a les 21.45 h del dia 17 de juny, a la plaça dels Arbres, amb entrada gratuïta.

El Desfolca't d'enguany tindrà una dotzena de concerts amb artistes procedents de Catalunya, Galícia, Euskadi, Colòmbia, França, Occitània i el País València. Judit Neddermann obrirà el foc a la tarda amb el seu darrer treball, Un segon. Després, i abans del sopar, serà el torn de Carles Dènia, que ha fet el trànsit del jazz al cant d'estil i les músiques d'arrel de les ter-res valencianes.

Després del concert de Luar na Lubre, serà el moment d'escoltar De Calaix, un grup de polifonia femenina que reinterpreta peces apreses oralment o bé tretes de manuscrits i cançoners. Posteriorment, actuarà La Portàtil FM.

Amb la mitjanit arribarà l'hora de Joseba Tapia eta Besamotzak, un destacat especialista basc de l'acordió diatònic i el trikitilari. A Calaf oferirà un repertori electrònic de la seva discografia en solitari. Per la seva part, els marsellencs Moussu T e lei Jovents mostraran la barreja de ritmes urbans de la seva terra i la música criolla i el blues. El colombià Antonio Rivas actuarà acompanyat de Nelson Gómez, Daniel Ochoa i Danilo Polo per omplir Calaf de vallenato i cúmbia.

La nit donarà molt joc i continuarà amb els solsonins Les Absentes, que proposaran un programa de cançons clàssiques, grans èxits internacionals i ritmes ballables. Un dels grans representants del mestissatge, Che Sudaka, signarà la cloenda amb un directe festiu que fusiona la cúmbia, el punk i l'ska.

El Desfolca't tindrà un epíleg diumenge al migdia amb el vermut musical que protagonitzarà Red Rombo, un projecte dirigit pel barceloní Gerard Mases Lere, que entre d'altres formacions ha estat a Muchachito Bombo Infierno. D'altra banda, el festival també ofereix per a dissabte al matí un taller d'acordió vallenato a càrrec d'Antonio Rivas i un de glossa i cant improvisat amb Cor de Carxofa, que també oferirà un combat de corrandes a la tarda. Tota la informació dels horaris i els preus es poden consultar a la pàgina web www.desfolcat.cat.