El festival Turbina comença a girar. La Colònia Vidal del terme de Puig-reig acollirà durant aquest cap de setmana un seguit de projectes de teatre, música, dansa contemporània, circ i gastronomia. Aquest certamen d'arts escèniques està impulsat per l'Associació Cultural Kovent i la Fundació Vidal, que van decidir unir esforços per tal de gestar una proposta atractiva i poder ser un referent de la cultura al Berguedà. Ahir es va inaugurar la segona edició del festival amb l'obra de teatre La vida secreta de Tennesse Williams i el concert dels berguedans Urra, però gran gruix de la programació es durà a terme entre avui i diumenge.

L'objectiu que persegueix Turbina és esdevenir un punt neuràlgic de la cultura en el territori. I fer-ho apostant per espais culturals no convencionals, per ressaltar elements típics de la colònia i del patrimoni industrial. «És una manera per aprofitar un espai tan bonic com el de la colònia. Aquesta és la primera finalitat del festival. Com a plató de televisió o de cine funciona, fet que ja ha quedat àmpliament demostrat en totes les gravacions que s'han fet. Ara en volem treure suc però a través de les arts escèniques», explica un dels organitzadors i director de Konvent, Pep Espelt.

Avui les actuacions començaran a partir de les 5 de la tarda. I llavors serà un no parar. A cada hora hi ha una activitat programada fins a la 1 de la matinada. «Turbina ha crescut amb pressupost. Els artistes que vindran formen part de companyies consolidades, la majoria de les quals han exportat els seus projectes per diferents municipis d'arreu del país», va destacar Espelt.

En total, el festival reunirà 17 companyies. La programació és una barreja entre artistes berguedans com Iris Hinojosa, Javier Olaizola, Gerard Vilardaga, que duran a terme Atàvics; la clarinetista Judit Marmi i l'actor Ivan Otaola; David Chia i Clickman, que s'encarregaran de captivar el públic amb un espectacle de tecnoclaqué; i d'altres provinents de diferents punts de Catalunya. «El segell berguedà és sempre molt present en les activitats que organitzem i aquest certamen no és una excepció. En aquesta comarca hi ha, sobretot, molta cultura teatral i artística. El 30% dels artistes que vindran seran berguedans». Encara no ha finalitzat la segona edició de Turbina però Espelt ja s'il·lusiona en la pròxima edició. «Esperem duplicar o triplicar el pressupost. Volem ser un referent a la Catalunya Central. Anirem de mica en mica però no tindrem por».