el hilo invisible

? Estats Units, 2017. Drama. 130 minuts. Direcció, guió i fotografia: Paul Thomas Anderson. Intèrprets: Daniel Day-Lewis (Reynolds Woodcock), Vicky Krieps (Alma), Lesley Manville (Cyril), Camilla Rutherford (Johanna), Brian Gleeson (Dr. Hardy), Julia Davis (Lady Baltimore), Harriet Sansom Harris (Barbara) i Lujza Richter (Princesse Mona). Música: Jonny Greenwood. Pantalles: Bages Centre de Manresa.

H i ha llargmetratges que no són estrictament biogràfics, però que s'inspiren clarament en personalitats reals. El cas més famós és el del mític Ciutadà Kane, que es basava en el magnat William Randolph Hearst. El hilo invisible adopta declaradament, a diferència del que succeïa en el clàssic d'Orson Welles, el model de Cristóbal Balenciaga (1895-1972), el llegendari modista valencià.

El seu alter ego, Reynolds Woodcock, és un costurer que excel·leix en el panorama britànic dels anys cinquanta. Un creador minuciós i egòlatra que és molt sol·licitat per l'alta societat. La seva germana, Cyril, és molt més que la seva estreta col·laboradora. Però el seu univers rígid i altiu es transforma radicalment quan coneix una cambrera, Alma, que esdevindrà la seva musa i amant.

Paul Thomas Anderson, una de les personalitats més excelses que ha donat el cinema nord-americà en els últims vint anys, sempre ha sentit una predilecció especial pels antiherois poderosos, turmentats i ambivalents (pensem en els protagonistes de Pozos de ambición i The Master). Reynolds és en la mateixa ona i vertebra una dissecció íntima tan obsessiva com apassionant.

Daniel Day-Lewis, que ha declarat que s'acomiada del cinema amb aquest treball, viu (i pateix) tots els matisos del seu adolorit personatge amb una saviesa dramàtica incommensurable. Però la seva extraordinària composició no és l'únic al·licient d'aquest prodigiós (i intens) descens en l'abisme interior que certifica novament que Paul Thomas Anderson (autor de perles com Boogie Nights, Magnolia i Puro vicio, entre altres) és un cineasta de cinc estrelles.

L'adéu d'un actor impressionant com és Daniel Day-Lewis s'ha produït en un retrat magistral que està contínuament a la seva altura. Per tot plegat, El hilo invisible esdevé un dels títols que resulten indispensables de la temporada.