El Banc d'Espanya ha revisat a l'alça el creixement del PIB per al 2014 i 2015 i l'ha situat en l'1,3 i 2%, respectivament. Aquestes taxes suposen l'increment d'una i tres dècimes més en relació als pronòstics anteriors. Així mateix, en el seu informe trimestral de juliol-agost el Banc d'Espanya assenyala que la recuperació de l'economia espanyola continua afermant-se "de forma gradual" afavorida per la normalització de les condicions financeres i la millora de l'ocupació. En aquest sentit, estima que en el segon trimestre del 2014 el PIB va augmentar un 0,5% respecte al primer trimestre, quan el creixement va ser del 0,4%.

Segons destaca el Banc d'Espanya, la recuperació de l'activitat en aquest període recent s'ha accelerat una mica més del previst en 'l'Informe de projeccions' que va publicar el mes de març passat i això ha obligat a revisar lleugerament a l'alça les taxes de creixement del PIB previstes per al 2014 i 2015.

Els components privats de la despesa interna -consum i inversió empresarial, sobretot- van ser el principal afavoridor del PIB en el segon trimestre. El progressiu enfortiment de la demanda interna, que ha crescut en el període entre abril i juny a una taxa intertrimestral del 0,3%, es manté des que s'ha iniciat la recuperació a mitjan de de l'any passat, segons destaca l'organisme regulador.

Així mateix, l'aportació de la demanda exterior neta va tornar a ser positiva, amb 0,2 punts percentuals, com a conseqüència de la recuperació de les exportacions en el segon trimestre, després del descens del

primer, i d'una certa inflexió de les importacions respecte als registres del període de gener a març.

Des de l'òptica de l'oferta, el tret més destacat va ser el comportament favorable de l'ocupació. En aquest sentit, s'estima un augment de l'ocupació en termes nets, per tercer trimestre consecutiu, que suposa la recuperació d'una taxa interanual positiva, propera al 0,4%, per primera vegada en els últims sis anys.

Aquesta evolució del producte i de l'ocupació s'ha traduït en un lleuger descens addicional de la taxa d'avanç de la productivitat aparent del treball (fins a un 0,7% interanual), després dels elevats creixements registrats des de l'inici de la crisi.

Pel que fa a la inflació, mesurada per la taxa de variació interanual de l'IPC, va repuntar lleument a l'inici del trimestre, influïda per la major contribució del component energètic i, en menor mesura, per l'efecte de la Setmana Santa sobre els preus dels serveis. Descomptant aquests efectes, duna magnitud acotada, els preus van mostrar al juny un increment pràcticament nul (del 0,1%) en termes de l'índex general i podrien experimentar alguna desacceleració addicional de caràcter transitori en els mesos d'estiu, segons ha apuntat el Banc d'Espanya.