El ministeri d'Ocupació i Seguretat Social va acordar ahir canviar el criteri pel qual es va denegar la jubilació anticipada als 61 anys a uns 1.400 treballadors que van perdre la feina abans de l'1 d'abril del 2013, però que havien seguit pagant la cotització a la Seguretat Social. Després de reunir-se amb els agents socials, el secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, va explicar que han consensuat un nou criteri interpretatiu que corregeix el que s'havia adoptat a principi d'agost per als afectats per la legislació anterior a la reforma portada a terme el 2013.

Segons va explicar ahir mateix Burgos, des de l'agost unes 1.400persones han vist denegat el seu accés a la jubilació anticipada malgrat que tenien subscrits convenis individuals amb la Seguretat Social, pels quals havien seguit cotitzant de la seva butxaca després de ser acomiadats i que els permetien retirar-se als 61 anys. La denegació els obligava a esperar als 63 anys per poder jubilar-se, d'acord amb la legislació del 2013. Amb el canvi interpretatiu tots els que tenien subscrit un conveni amb la Seguretat Social que els permetia acollir-se a la legislació anterior podran seguir fent-ho. En total, unes 30.000 persones que aniran fent 61 anys des d'ara fins a l'any 2019.

En els propers dies la Seguretat Social es posarà en contacte amb els 1.400 afectats als quals s'ha denegat la jubilació anticipada per informar del canvi de criteri i del manteniment del seu dret en els termes que tenien previst.

Es tracta de respectar el principi de "confiança legítima", va dir Burgos, que va lamentar les incerteses que s'hagin pogut generar per un criteri interpretatiu que ha resultat tenir uns efectes que "no eren els que perseguia la legislació aprovada".

El secretari d'Estat es va mostrar satisfet amb l'entesa que s'ha assolit amb patronal i sindicats en aquest assumpte. En qualsevol cas, Burgos va defensar que no hi ha hagut un error, ja que l'anterior criteri interpretatiu també s'ajustava a dret, sinó una modificació a la vista que "no estava totalment d'acord amb l'esperit de la norma" i després de comprovar que els convenis subscrits amb els interessats "estaven funcionant correctament i no eren mecanismes per aprofitar-se del sistema".

CCOO i UGT van valorar possitivament que el govern "faci marxa enrere" i mantingui la jubilació anticipada als 61 anys als 1.400 treballadors acomiadats abans de l'1 d'abril del 2013, i que tenien subscrit un conveni especial amb la Seguretat Social per jubilar-se anticipadament. A més, valoren el compromís de l'executiu que tots els expedients que han estat denegats seran revisats d'ofici i els afectats no ho hauran de sol·licitar.