El president del govern central, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que avançarà a l'1 de juliol la rebaixa de l'IRPF que estava prevista per a l'1 de gener del 2016, alhora que va assegurar que abans que acabi la legislatura s'aprovaran els pressupostos de l'Estat per al proper any. Rajoy va fer aquests anuncis en l'acte commemoratiu del 29è aniversari del diari Expansión i en què va avançar també que el govern augmentarà al 3,3 i al 3%, respectivament, les previsions de creixement del PIB per al present any i per al pròxim exercici.

Rajoy assegura que és la "bona" marxa de l'economia, segons la seva valoració, la que li permet avançar sis mesos una decisió que afirma que suposarà un ingrés addicional per als contribuents d'uns 1.500 milions d'euros aquest any, i que es notarà ja en les nòmines de juliol.

A la pràctica, aquesta mesura suposarà una retenció menor d'entre un i dos punts, depenent del salari brut anual del contribuent. A les nòmines més baixes, la retenció baixarà un punt; en les nòmines més altes, l'efecte serà de dos punts. En termes reals, això suposarà que amb un sou brut de 18.000 euros anuals s'experimenti una rebaixa d'uns 70 euros anuals. Per a uns ingressos de 38.000 euros, la rebaixa podria estar a l'entorn dels 250 euros anuals.

A més a més, Mariano Rajoy va anunciar que s'estendrà a tots els autònoms el tipus de retenció del 15% en l'IRPF, que fins ara només s'aplicava a aquells amb rendiments inferiors a 15.000 euros.

El president de la Federació d'Autònoms ATA, Lorenzo Amor, va dir ahir que la segona part de la rebaixa de l'IRPF suposarà per al col·lectiu d'autònoms un estalvi d'uns 700 euros a l'any. Segons el responsable d'ATA, aquesta mesura, que ha estat molt demandada pels autònoms, suposarà un estalvi mitjà de 60 euros al mes per cada treballador per compte propi. Segons el parer d'Amor, aquesta iniciativa "facilitarà" la vida als autònoms i suposarà una "injecció de confiança" en un moment d'incertesa, cosa que es traduirà en més poder adquisitiu per a les famílies dels autònoms.

"Havíem demanat al govern que es rebaixés l'IRPF al 15%, que era el que hi havia quan van arribar al poder, perquè hi havia marge per fer-ho, i sabíem que es podia", va dir el president d'ATA. Amor va reconèixer que s'han fet "grans esforços", de manera que "és hora de remuntar i enfortir la recuperació i l'economia espanyola".

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) també considera "justa i encertada" la rebaixa de les retencions a l'IRPF fins al 15% per a les factures emeses pels professionals. Segons un comunicat, UPTA considera que tipus de retencions superiors al 15% "es poden considerar pràcticament com a confiscatoris" i l'organització d'autònoms assegura que aquests tipus obren una "forta bretxa fiscal" favorable a les societats i contrària als interessos dels treballadors per compte propi.

Rajoy va assegurar ahir que el "canvi" a l'Estat va començar l'any 2011 amb la seva arribada a La Moncloa, com ho demostren, va apuntar, les dades macroeconòmiques que indiquen que Espanya creix més que la resta d'economies europees. "S'està creant ocupació de manera sòlida i potent" i l'objectiu de crear un milió de llocs de treball entre el 2014 i el 2015 "està clarament a l'abast de la mà", va sentenciar. Segons Rajoy, si res no ho espatlla, l'economia espanyola es troba en el cicle expansiu més llarg de la seva història i ja pot créixer amb inflació moderada. "Creixem perquè produïm i no a base d'endeutar-nos per comprar el que produïen altres", va dir.