L'Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) han alertat avui dels riscos que comportaria la independència de Catalunya sobre l'estabilitat del sector bancari català i han advertit que, si això succeeix, podria produir-se una "exclusió financera".

Les patronals que representen entitats com CaixaBank o Banc de Sabadell, en un comunicat remès avui, han assegurat que la sortida de Catalunya d'Espanya i, en conseqüència, de la zona euro, "comportaria que les entitats bancàries amb presència a la comunitat catalana afrontarien greus problemes d'inseguretat jurídica".

En aquest sentit, tant l'AEB com CECA han assegurat que "aquestes dificultats obligarien les entitats a reconsiderar la seva estratègia d'implantació, amb el risc d'una possible reducció de l'oferta bancària, a més d'un encariment i escassetat del crèdit".

D'aquesta manera, les entitats integrants d'AEB i CECA consideren que, en tot moment, "ha de preservar-se l'ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d'Espanya".

Per a les dues organitzacions, el sector bancari té l'objectiu de "protegir els seus dipositants i mantenir el flux de finançament a famílies, Pimes i els sectors productius i generadors d'ocupació del país".

Per això, l'AEB i CECA conclouen el comunicat amb una petició de diàleg als líders polítics.

La banca i les caixes d'estalvis han emès aquest comunicat 24 hores després que la Comissió Europea advertís, a deu dies de les eleccions catalanes del 27S, que si Catalunya s'independitzés deixaria de ser part de la Unió Europea i passaria a ser considerada un tercer país fora del club comunitari.

L'encarregat de llançar l'avís va ser el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas: "Si part d'un Estat membre esdevé independent deixa de ser part de la UE, passa a ser un tercer Estat", va dir en ser preguntat en roda de premsa per la posició de Brussel·les davant el debat sobiranista a Catalunya.

"Confirmo que la postura del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es manté en la mateixa línia del que ve expressant la Comissió Europea ja des del 2004 quan es va pronunciar sobre això l'expresident Romano Prodi", va reblar.