La presidenta de la Reserva Federal (FED) dels Estats Units d'Amèrica, Janet Yellen, va defensar ahir la decisió d'ajornar l'alça de tipus d'interès per la volatilitat financera mundial, els dubtes que hi ha sobre algunes economies emergents com la Xina i també per la forta apreciació del dòlar dels últims mesos.

"La situació a l'exterior aconsella una vigilància estreta", va assegurar Yellen en la seva roda de premsa posterior a la reunió sobre política monetària dels EUA, en la qual el FED, el banc central, va decidir mantenir els tipus d'interès entre el 0% i el 0,25%.

En concret, la presidenta del FED va expressar la seva "preocupació" sobre l'alentiment econòmic a la Xina, que podria ser més gran del que s'esperava per l'ajust del seu model econòmic, i per la "capacitat" de les autoritats per guiar-lo.

La presidenta del FED va reconèixer, a més, que les "exportacions netes han suposat un fre" a l'activitat econòmica als Estats Units com a reflex de l'apreciació del dòlar els últims mesos, i va afegir que els "factors transitoris" que es troben darrere de la baixa inflació "encara trigaran un temps a desaparèixer totalment".

Tot i això, va assenyalar que, atesa la progressiva millora en el mercat laboral, que als Estats Units és a prop de la plena ocupació amb una taxa d'atur del 5,1%, és d'esperar que apareguin pressions inflacionistes a l'alça, per exemple sobre els salaris.

Finalment, la presidenta de la Reserva Federal va remarcar que el FED no pot respondre a "les oscil·lacions" del mercat, però sí que hauria de prestar atenció als elements que les estan causant, i va afirmar que el context financer global s'havia "tensat" en els últims mesos.

La propera reunió del FED tindrà lloc el 17 i 18 d'octubre, abans de la trobada final prevista per al 15 i 16 de desembre.

La decisió d'ahir del FED es va prendre amb 9 vots a favor i un en contra, el de Jeffrey Lacker, president de la Reserva Federal de Richmond. Encara que l'economia dels EUA mantindrà l'expansió a "un ritme moderat", el comunicat del FED va remarcar ahir que "els esdeveniments mundials econòmics i financers poden frenar d'alguna manera l'activitat econòmica i probablement pressionaran més a la baixa la inflació a curt termini".