La ministra de Agricltura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha avançat que el sector lacti espanyol -des de la producció a la distribució- signarà dimecres que ve l'acord per aturar la crisi de preus que afecta principalment als ramaders. Així ho va anunciar García Tejerina als periodistes després de mantenir una trobada amb representants de Iberleche, la societat làctia que han format plegades Capsa (Central Lechera Asturiana) i Llet Celta.

La ministra ha assenyalat aquesta setmana que estan convocats "tots" a la rúbrica d'aquest acord, el contingut s'até, en línies generals, al que es va tancar dijous de la setmana passada, i que espera que la major part del sector s'adhereixi al text, ja que en la reunió el consens era "majoritari".

Encara queden "serrells i detalls" per tancar i, segons la ministra, "el gran acord" ja es va assolir la setmana passada.

Segons la seva opinió, aquest pas es deu al "gran canvi" que, "sense cap dubte", ha donat la distribució i la indústria, que "beneficiarà al conjunt dels ramaders". Tot i això, va incidir que cada baula de la cadena haurà de posar "una mica de la seva part" i que al sector productor se li exigirà que "avanci en la seva integració i vertebració".

La ministra va recordar que el sector lacti europeu viu "la crisi més important dels últims temps".

Per això, va voler agrair per endavant a "tots" els que dimecres que ve plasmaran la seva rúbrica per haver "treballat constructivament" amb el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) per "posar sobre de la taula" mesures que "serviran per a la sostenibilitat del conjunt de la cadena".

La ministra va assegurar que el Govern d'Espanya ha fet "un esforç" important com a mediador entre les baules del sector lacti perquè se signés l'acord.

En aquest acord, segons es va posar de manifest en la reunió de dijous passat, la indústria es compromet expressament a millorar les seves relacions comercials amb la distribució i a compartir aquests beneficis que obtinguin (la revaloració el preu) amb els ramaders.

Així mateix, ja no només se sabran els preus als quals venien els ramaders a la indústria, sinó que també se sabran els valors als quals comercialitzen amb la distribució, de manera que s'escatirà el valor i la rendibilitat de totes les anelles.

A més, s'està treballant en un contracte tipus amb les pautes que han d'incloure les relacions entre indústria i ramaders.

La ministra va destacar el treball desenvolupat pel seu Departament perquè "totes les explotacions rebin una injecció de diners molt important, especialment les que tenen més dificultats".

Ha calculat en uns 80 milions d'euros les ajudes addicionals per als ramaders lactis, una quantitat que rebran en els pròxims mesos.

Aquests diners procedeix d'un Reial decret -que s'aprovarà pròximament- dotat amb 20 milions d'euros, per a les ramaderies que no són rendibles; els 25,5 milions que la Comissió Europea aportarà a Espanya per ajudar el sector lacti i els 33 milions d'euros de bestreta de la PAC.

Sobre la reunió amb Iberleche, la ministra va destacar que dilluns que ve es signarà l'acta oficial de creació d'aquesta societat i el seu objectiu serà que Capsa i Llet Celta comercialitzin conjuntament la marca de distribució.