El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va assegurar ahir que el trucatge dels motors dièsel del grup Volkswagen per limitar les seves emissions contaminants és un "cas aïllat" en la indústria automobilística implantada a l'Estat espanyol.

Després de participar en un seminari internacional sobre energia organitzat per Gas Natural Fenosa a Barcelona, el ministre ha comentat que s'ha posat en contacte amb les 17 fàbriques d'automòbils ubicades a Espanya i que li han garantit que "ni una sola de les marques no pertanyents a Volkswagen ha instal·lat" aquest tipus de motors.

Soria va fer ressaltar el pes de la indústria automobilística tant a Europa com a Espanya, que és el "segon productor d'automòbils darrere d'Alemanya", va recordar, i va subratllar la seva importància en termes de creació de llocs de treball al país.

D'altra banda, el ministre va reiterar que el govern continua estudiant com actuar en aquest cas davant Volkswagen, encara que va precisar que l'informe de l'advocacia de l'Estat encara no està enllestit. Preguntat per si el govern elaborarà una proposta per penalitzar Volkswagen, va afirmar: "si el software que incorporen els vehicles dièsel té a veure amb la limitació d'emissions de CO2, el govern sí que es proposaria la devolució d'aquestes ajudes, però tenint en compte que s'han donat directament al comprador i no a l'empresa". En aquesta línia, va insistir que, en cap cas el govern reclamaria la devolució d'ajudes als compradors.

A la pregunta de si el govern actuarà contra Volkswagen per frau, es va limitar a comentar: "en la mesura en què tingui a veure amb la limitació d'emissions que estiguin incloses com a base en les ajudes que s'han donat, si tenen a veure amb aquest tipus d'emissions, no en tingui cap dubte".