La companyia minera Iberpotash, que explota els jaciments potàssics i salins del Bages, va destinar l'any passat 9,7 milions d'euros en inversions i despeses operatives en l'àmbit mediambiental, segons es desprèn de la "Memòria de sostenibilitat 2014" que l'empresa va publicar ahir. Aquesta xifra seria sensiblement inferior a la que hi va destinar el 2013, quan va ser, segons les dades de la companyia, d'11,7 milions d'euros. Segons la memòria, les inversions ambientals el 2014 van ser de 2,6 milions d'euros, mentre que la despesa operativa vinculada al medi ambient va ser de 7,1.

La memòria recull les principals actuacions que ha desenvolupat l'empresa en els darrers 4 anys en matèria de sostenibilitat, i inclou aspectes ambientals i també de responsabilitat social corporativa que s'han implementat en aquest període. La memòria vol ser "un reflex de l'aposta per treballar de forma transparent i responsable amb el territori, i amb les persones que en formen part", segons fonts de la companyia. Així, diu reflectir "el compromís amb la societat, els treballadors, els productes i l'entorn més immediat". L'informe recull també "el compromís de la companyia pel desenvolupament d'un projecte concebut des de i per a la sostenibilitat: el pla Phoenix".

Segons explica la directora de Sostenibilitat d'ICL Iberia, Encarna Baras, "l'informe s'ha realitzat seguint les directrius per a l'elaboració de memòries de sostenibilitat del Global Reporting Initiative (GRI G4), i per tant inclou una anàlisi de materialitat i tots els indicadors de sostenibilitat definits en aquesta guia". Iberpotash presentarà els propers dies la versió completa de la memòria de sostenibilitat als principals actors socials i econòmics del territori.

La memòria, que recorda que el volum global dels runams salins de Súria i Sallent és de prop de 44 milions de metres cúbics, que ocupen més de 100 hectàrees, detalla les principals actuacions fetes en la gestió d'aquests runams ("dipòsits", per a l'empresa) en el període 2013-2014, que han consistit, entre d'altres, en instal·lacions de captació d'aigües salines a l'entorn de la font de la Serra, a Súria; la impermeabilització de les basses de Cabanasses i del Fusteret; i la implantació d'un "sistema de repartiment equitatiu per a la disposició de la sal al dipòsit salí", que ha consistit a "eliminar les llançadores i substituir-les per camions i pales carregadores". En el període 2014-2015, l'empresa hauria d'haver enllestit la instal·lació d'un bypass al torrent de Camprubí per evitar que les aigües de pluja es barregin amb els afloraments salins a la Serra; el tancament del recinte de les basses de Cabanasses; i l'impuls de l'execució de la captació dels afloraments de Súria i Sallent continguts al conveni entre l'ACA i Iberpotash corresponent a l'any 2007.