Els preus dels aliments bàsics van caure el 2015 per quart any consecutiu a causa sobretot de l'oferta abundant, la tímida demanda mundial i l'apreciació del dòlar nord-americà, va informar aquesta setmana la FAO. L'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura -FAO- va assenyalar en un comunicat que l'índex de preus va disminuir el 19% en comparació amb el 2014.

Per productes, la llet va ser la que es va abaratir més el 2015, concretament el 28,5% anual, i va caure al seu nivell més baix des del 2009. A aquesta tendència negativa es van sumar el sucre, els preus es van reduir el 21% respecte al 2014; els olis vegetals -19%-, els cereals -15,4%- i la carn -15,1%-, segons l'agència.

En l'àmbit mensual, els preus internacionals dels aliments van baixar al desembre l'1% a causa de la caiguda registrada en tots els productes, excepte en el sucre i els olis. El preu de la carn es va contraure el 2,2% respecte al novembre enmig d'una menor demanda exterior de boví als Estats Units i del creixement de la producció de carn de porc a la Unió Europea.

Pel que fa als cereals, que es van abaratir l'1,3% mensual, les expectatives de majors subministraments mundials després de la retirada dels impostos a l'exportació a l'Argentina va millorar l'oferta de blat, la competència en les exportacions de blat de moro es va intensificar i la cotització de l'arròs es va mantenir més estable.

L'organització de l'ONU va afegir que els ?preus dels productes lactis van baixar l'1% mensual, especialment pel retrocés de la llet en pols.

Per contra, van pujar el 2,1% els preus dels olis vegetals per la soia i els dubtes que suscita la seva producció al Brasil, i del 0,6% en el cas del sucre, davant els endarreriments de la collita en aquest mateix país a causa de les fortes precipitacions i la reducció de la producció a països com l'Índia, Tailàndia i Sud-àfrica.