El preu dels aliments al món cau per quarta vegada consecutiva

La FAO atribueix la nova davallada a l'oferta abundant, la tímida demanda i la depreciació del dòlar

10.01.2016 | 00:00
Una explotació lletera
Una explotació lletera

Els preus dels aliments bàsics van caure el 2015 per quart any consecutiu a causa sobretot de l'oferta abundant, la tímida demanda mundial i l'apreciació del dòlar nord-americà, va informar aquesta setmana la FAO. L'Organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura -FAO- va assenyalar en un comunicat que l'índex de preus va disminuir el 19% en comparació amb el 2014.
Per productes, la llet va ser la que es va abaratir més el 2015, concretament el 28,5% anual, i va caure al seu nivell més baix des del 2009. A aquesta tendència negativa es van sumar el sucre, els preus es van reduir el 21% respecte al 2014; els olis vegetals -19%-, els cereals -15,4%- i la carn -15,1%-, segons l'agència.
En l'àmbit mensual, els preus internacionals dels aliments van baixar al desembre l'1% a causa de la caiguda registrada en tots els productes, excepte en el sucre i els olis. El preu de la carn es va contraure el 2,2% respecte al novembre enmig d'una menor demanda exterior de boví als Estats Units i del creixement de la producció de carn de porc a la Unió Europea.
Pel que fa als cereals, que es van abaratir l'1,3% mensual, les expectatives de majors subministraments mundials després de la retirada dels impostos a l'exportació a l'Argentina va millorar l'oferta de blat, la competència en les exportacions de blat de moro es va intensificar i la cotització de l'arròs es va mantenir més estable.
L'organització de l'ONU va afegir que els ?preus dels productes lactis van baixar l'1% mensual, especialment pel retrocés de la llet en pols.
Per contra, van pujar el 2,1% els preus dels olis vegetals per la soia i els dubtes que suscita la seva producció al Brasil, i del 0,6% en el cas del sucre, davant els endarreriments de la collita en aquest mateix país a causa de les fortes precipitacions i la reducció de la producció a països com l'Índia, Tailàndia i Sud-àfrica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Economia

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

La campanya de Nadal farà 60.650 contractes a Catalunya i serà la millor de la història

L'empresa de recursos humans Randstad espera que es creïn llocs de treball en promocions, comerç i...

Bones perspectives per al totxo

Bones perspectives per al totxo

Un informe pronostica que la compravenda d'habitatges creixerà l'any que ve el 6,5%, fins a les...

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

L´Agroxarxa d´Unió de Pagesos atén més de 1.200 clients al territori central

El servei d'assessoria professional al sector agrari celebra enguany el seu 25è aniversari

Enllaços recomanats: Premis cinema