El president de BBVA, Francisco González, es va mostrar ahir optimista sobre el futur de l'economia gràcies a les reformes empreses, i va augurar que Espanya pot crear "moltíssima ocupació", de manera que la taxa d'atur cauria per sota del 10% el 2019 , en concret, fins al 9,7%. L'entitat va presentar ahir els seus resultats corresponents al 2015, en què va obtenir un benefici net de 2.642 milions d'euros, el 0,9% més que l'any anterior, malgrat l'impacte negatiu de la incorporació als seus comptes del banc turc Garanti i altres operacions corporatives, sense les quals el benefici hauria crescut el 43,3% i assolit els 3.752 milions.

Tot i la inestabilitat política actual i sense que encara s'hagi constituït un govern després de les eleccions, González pensa que l'economia espanyola pot avançar durant el 2016 el 2,7%, "un creixement molt alt", encara que sigui més baix que el 3,2% de l'any passat. Tot això gràcies, fonamentalment, a les reformes estructurals escomeses, els baixos tipus d'interès de la zona euro i el baix preu del petroli, va explicar, condicions que el fan pensar en un futur favorable per al país a curt termini.

D'aquí que, en la roda de premsa de presentació de resultats anuals del banc, González vaticinés que Espanya crearà "moltíssima ocupació" i que la taxa d'atur es podrà reduir fins al 9,7% en els propers quatre anys, fins al 2019.

A la resta de països en què BBVA té presència, preveu un avanç del PIB el 2016, que va des de l'1,8% de l'Amèrica del Sud, excloent Veneçuela, fins al 3,9% de Turquia, una economia amb un "sòlid creixement" i "resistència a un entorn complicat". En el cas de Mèxic, país clau per als comptes del banc, BBVA preveu que l'economia avançarà el 2,2% aquest any, molt lligada a l'evolució dels Estats Units, el PIB del qual preveu que pujarà el 2,5%, recolzat en la demanda domèstica.

Quant a la seva visió del sector financer, el màxim executiu de BBVA va explicar que avui dia hi ha uns 20.000 bancs al món, la meitat que fa un any, però vaticina que a partir d'ara n'hi haurà una concentració molt més ràpida que en el passat. A més, en línia amb el seu tradicional missatge, va pronosticar que apareixeran "nous jugadors", "els petits fracassaran" i "molts bancs desapareixeran". I és que el banquer insisteix que "en el món digital no hi caben tants jugadors com al món real", i els que sobrevisquin no seran només bancs, sinó també companyies de serveis, de programari i capaços de donar servei a les necessitats dels clients.

Respecte de la situació política actual d'Espanya, el president de l'entitat va dir que el nou govern ha de ser conscient que "no hi ha dreceres en economia" i hi ha algunes polítiques que "van fracassar fa 100 anys", en referència a Podem. El banquer va demanar "realisme" al pròxim Executiu, perquè l'important per a Espanya és "crear ocupació", ja que, en cas contrari, difícilment es podrà finançar l'estat del benestar, va explicar durant la roda de premsa de presentació de resultats. En la seva opinió, "agradi o no agradi" a alguns, la política econòmica d'Espanya en els últims quatre anys del govern de Mariano Rajoy ha donat com a resultat "uns números molt positius". I ho diu el banquer, que, insisteix, ha estat "testimoni en primera línia" d'això, i ha constatat que a final de l'any passat Espanya estava en un "moment" molt bo, en què "la gent" preguntava com ho havíem fet.