El Govern de la Generalitat va aprovar destinar 3,5 milions d'euros a la realització de nous projectes pilot innovadors en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles davant l'èxit aconseguit a la primera convocatòria dels ajuts destinats a la Cooperació per la innovació de l'Associació Europea per la Innovació (AEI).

Així, projectes com la millora de la gestió de purins, alternatives als tractaments fungicides tradicionals, nous mètodes i tecnologies per aplicar a les pomeres, projectes per millorar l'ús de l'aigua en el conreu de l'arròs i iniciatives relacionades amb la millora de la sostenibilitat de plantacions de tòfona han pogut acollir-se a aquesta tipologia d'ajuts.

Amb aquesta nova inversió del Govern, que obre d'aquesta manera la segona convocatòria, projectes similars a aquests es podran tirar endavant i s'obren noves oportunitats per fomentar la innovació, la cooperació i el desenvolupament en les zones rurals, segons expliquen fonts governamentals.

També aquests nous projectes serviran per enfortir els lligams entre l'agricultura, la producció d'aliments i la silvicultura, i la investigació i la innovació, incloent-hi l'objectiu de millorar la gestió i el rendiment mediambiental.

El Govern recorda que Catalunya va ser una de les primeres regions europees a desenvolupar aquesta mesura, en el marc del nou període de programació 2014-2020.

El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va publicar una primera convocatòria l'agost del 2015, la primera en l'àmbit de tot l'Estat.

Pel que fa a aquesta nova convocatòria, s'han presentat 21 sol·licituds d'ajut per a la creació de grups operatius (plantejament i redacció de projectes) i 57 sol·licituds per a la realització de projectes pilot innovadors.