El nombre de filials de les empreses de l'Íbex 35 en paradisos fiscals va créixer el 10% entre el 2013 i el 2014, ja que va passar de 810 a 891, segons sengles informes d'Oxfam Intermón i de l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), que destaquen, a més, que Delaware és el paradís fiscal més utilitzat.

El criteri que fan servir tots dos informes per determinar quins territoris es consideren paradisos fiscals no es limita al que estableix el Reial Decret 1080/91, modificat el 2003, sinó que utilitza les llistes elaborades per altres entitats com el Parlament Europeu i l'OCDE.

La inclusió d'aquestes noves fonts d'informació es deu, han explicat els autors de l'estudi, al fet que la modificació normativa del 2003 contenia una nova disposició per la qual aquells països que signessin amb Espanya un acord d'intercanvi d'informació deixarien de ser considerats paradisos fiscals.

Oxfam Intermón i l'Observatori de la RSC van denunciar ahir, en la presentació d'aquests informes, que l'economia dels paradisos fiscals creix al doble de velocitat que l'economia productiva mundial. Segons l'informe de l'Observatori de RSC, les dades del qual es refereixen a l'exercici 2014, totes les empreses de l'Íbex tenen presència en paradisos fiscals, i cap no és transparent a l'hora d'informar sobre el tipus d'activitat i el volum del negoci generat, ni publica les subvencions rebudes en els diferents llocs on opera.

Al llarg del 2014, el Banc Santander va crear 53 filials, a una de mitjana a la setmana, de manera que va sumar-ne 253, el 29,1% més que en l'exercici anterior. El van seguir, en nombre de filials, ACS, amb 113 (-5%); Iberdrola, amb 69 (4,5%); Abengoa, amb 67 (6,3%) i BBVA, amb 52 (0%).

Pel que fa a les destinacions preferides de les companyies, Delaware, als Estats Units, és la que atrau un nombre més gran d'empreses -amb 417 filials-, el 47% del total i el doble de les identificades el 2012, segons l'Observatori de RSC. Després de Delaware, se situen Holanda (131 filials), Irlanda (65) i Luxemburg (55).

A més de tot això, el document assenyala que la informació proporcionada per les empreses és escassa. Encara que detecta avenços en el canvi d'actitud de les empreses, principalment per "la pressió reguladora" i pels temes de reputació, conclou que "la informació encara no té prou rigor, abast, quantitat ni qualitat", segons el coordinador de l'Observatori de RSC i director de l'estudi, Orencio Vázquez.

Per eixos d'anàlisi, l'estudi indica que només quatre empreses informen sobre els riscos a l'entorn dels drets humans als quals estan exposades, tot i que 32 de les 35 són presents en els 20 països considerats de risc extrem de vulneració d'aquests drets.

En l'apartat de corrupció, són dotze les empreses que informen de com lluiten contra el blanqueig de capitals, i 8 descriuen la política de procediments, tot i que el 74% "es compromet a lluitar contra la corrupció".