La justícia europea obliga Espanya a fer una revisió del seu "cànon digital"

Les entitats demandants reclamen a l'estat que respongui per perjudicis per valor de 400 milions

10.06.2016 | 00:00

El Tribunal de Justícia de la UE va tombar ahir el sistema espa-nyol de compensació per còpia privada o cànon digital, aprovat pel govern del PP, en estimar que topa amb la directiva comunitària sobre drets d'autor.
La sentència obligarà Espanya a revisar aquest sistema aprovat el 2012 per l'executiu de Mariano Rajoy. La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que treballaran "a ple rendiment" per trobar "una solució satisfactòria".
Les entitats de gestió de drets d'autor que van iniciar el procés contra l'actual cànon -EGEDA, DAMA i VEGAP- celebren la decisió, que consideren "un reconeixement a la cultura", i recorden que l'estat "haurà de respondre pels perjudicis causats", que calculen superiors als 400 milions d'euros.
La màxima instància judicial comunitària entén que el sistema espanyol, que va substituir el que va aprovar el PSOE, "no assegura que el cost de la compensació equitativa només sigui sufragat pels usuaris de còpies privades". Els jutges comunitaris expliquen que l'actual compensació, amb càrrec als pressupostos generals de l'estat, està obligant a pagar a "tots els contribuents, incloses les persones jurídiques", quan només hauria de ser sufragat pels usuaris de còpies privades. Segons la seva opinió, són exclusivament les persones físiques "els que causen un perjudici als titulars dels drets i tenen la capacitat d'efectuar reproduccions d'obres". Les persones jurídiques, per tant, "no haurien de ser en darrer terme deutores efectives" del cànon digital, independentment de si aquest està sufragat mitjançant una taxa sobre els dispositius o amb càrrec als pressupostos generals, segons el Tribunal de Justícia de la UE.
EGEDA, DAMA i VEGAP van recórrer el cànon del PP davant el Tribunal Suprem en considerar que era contrari a les normes europees, per costejar aquesta compensació amb el pressupost estatal, en lloc d'exigir que sigui l'usuari de la còpia privada qui la pagui. I el Tribunal espanyol va consultar al de Luxemburg. Ara el govern en funcions esperarà al pronunciament últim del Suprem, abans de prendre qualsevol mesura de reforma de l'ordenament jurídic intern, segons ha recordat a través d'un comunicat del ministeri d'Educació, Cultura i Esport.
Sáenz de Santamaría va precisar ahir que es treballarà en "una solució que sigui satisfactòria per a tots i plenament complidora del dret comunitari".
L'Associació per al Desenvolupament de la Propietat Intel·lectual (ADEPI), que agrupa les principals entitats gestores de drets d'autor, aposta per utilitzar "el model vigent en gairebé tots els països europeus" i reclama que es compensi "l'enorme diferència que hi ha entre l'import que s'ha estat pagant i el que s'hauria d'haver pagat".
El director d'EGEDA, Rafael Sánchez, ha recordat que la Secretaria d'Estat de Cultura va decidir el 2012 "de manera unilateral" que el cànon es sufragués amb els pressupostos generals de l'estat amb la creació d'"un impost indiscriminat per a tots els espanyols i augmentant el dèficit públic". Sánchez va advertir que la decisió europea no només qüestiona l'actual model sinó que també qüestiona la recent reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual que, en matèria de còpia privada, tenia l'informe contrari del Consell General del Poder Judicial i el Consell d'Estat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema