"Mateu del Clot", un projecte per impulsar i modernitzar una explotació agrària i ramadera de Sant Mateu de Bages, es va endur ahir la setena edició del premi La Universitat Emprèn, que promou l'Ajuntament de Manresa amb el suport de la FUB, l'EPSEM i la UOC amb la finalitat de promoure la cultura emprenedora entre els estudiants manresans. L'autora és Anna Pessarrodona, que (com la resta de finalistes) acaba de finalitzar els seus estudis de Gestió d'Empresa a la FUB.

Pessarrodona va presentar aquest dilluns a la tarda el seu treball de final de grau en un acte a l'EPSEM de Manresa, com ho van fer també Laura Roma (que va donar a conèixer "Forn Roma"), Queralt Obiols ("URISE") i la regidora de l'Ajuntament de Sant Fruitós Mercè Casals ("Casals Home Services"). La guanyadora va detallar el seu projecte, que consisteix a reduir les tasques d'intermediació entre la producció porcina de la granja i les carnisseries i cansaladeries del Bages. Un projecte que, va explicar, permetria, a més, garantir la "traçabilitat" de la carn de porc. Pessarrodona proposa impulsar un negoci dedicat a la cria i engreix de porcs, al conreu de cereals i a l'elaboració de pinso per al bestiar.

Anna Pessarrodona es va endur els 1.500 euros que atorga el premi. L'accèssit (segon premi), i els consegüents 750 euros de la dotació, va ser per a "Forn Roma", que consisteix en la creació d'un forn/obrador per elaborar productes sense gluten. Els dos premiats tindran també descomptes per tal de continuar la seva formació en alguna de les tres universitats que impulsen el programa Universitat Emprèn.

Els altres dos treballs finalistes proposen la producció d'una unitat de refugi intel·ligent, sostenible i d'emergència per ajudar els refugiats a tenir un habitatge adequat i de fàcil muntatge (URISE); i una empresa de serveis integrals per a la gestió i la neteja de la llar per a residents d'alt poder adquisitiu de xalets i cases unifamiliars amb poc temps per ocupar-se de les feines domèstiques (Casals Home Services).

L'acte de cloenda del programa, que van obrir i tancar, respectivament, la regidora d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, i la regidora de Dinamització Econòmica, Mireia Estefanell, va incloure una xerrada a càrrec de Marc Fernández, de l'empresa Innio SL, sobre les claus per crear una startup.

El premi el va decidir un jurat format per Mireia Estefanell, Jordi Conca (FUB), Marc Antoni Soler (EPSEM-UPC), Mònica de Llorens (UOC), Montserrat Fontarnau (Acc1ó); Dolors Pressegué (departament Empresa i Coneixement de la Generalitat); Josep Sinca (Gest!); i Sergi Macià (PIMEC).