Després d'anys en crisi sembla que el mercat de l'habitatge comença a donar signes de recuperació o, si més no, d'estabilització. Gràcies als tipus d'interès baixos i a l'àmplia oferta d'immobles amb preus competitius, les ganes d'adquirir un nou habitatge han augmentat i amb elles la concessió de noves hipoteques.

Així, CatalunyaCaixa i el BBVA, segons han informat fonts de l'entitat, han concedit durant el primer semestre del 2016 més de 4.700 noves hipoteques, una xifra que representa un increment molt significatiu respecte la de l'any anterior. En aquest sentit, la mitjana mensual del nombre d'hipoteques concedides a Catalunya pel BBVA i CX ha augmentat el 25% i el total de volum dels crèdits hipotecaris concedits el primer semestre del 2016 ha estat de 521 milions d'euros.

521 milions en hipoteques

Aquesta millora del mercat hipotecari és coherent amb l'evolució positiva de la demanda d'habitatge a Catalunya, que, segons l'últim estudi de BBVA Research, presenta una tendència positiva, amb increments de vendes de l'11,2 % el 2015, i que es veu confirmada amb les primeres dades del 2016. Per demarcacions provincials, Barcelona és la més dinàmica, amb un augment de les vendes del 13,6% el 2015. Però l'augment va ser generalitzat: a Tarragona va ser del 9,2%, a Lleida del 6,3 % i a Girona del 4,1%. Aquesta evolució es basa en els tipus d'interès baixos i els preus de l'habitatge, que afavoreixen una millora de les condicions d'accés a l'habitatge. Aquest aspecte és més significatiu a Catalunya que a la resta d'Espanya a causa de l'existència d'una forta demanda estrangera d'habitatges a Catalunya.

Un entorn favorable

Els tipus d'interès baixos i les bones condicions de les hipoteques a tipus fix han contribuït a un canvi en la demanda de les noves operacions, especialment a partir del mes de juliol del 2015 i molt especialment el 2016, de manera que moltes famílies prioritzen el blindatge d'una quota fixa durant la vida del préstec, i fugen de possibles increments de la tarifa que puguin alterar els fluxos de recursos disponibles. En aquest sentit, fonts del BBVA i CX expliquen que han observat com estan incrementant progressivament la proporció d'operacions a tipus fix o mixt, respecte de la tradicional hipoteca a tipus variable. Actualment aquesta proporció és del 36% amb uns tipus que varien segons el termini (amb la màxima vinculació a partir de l'1,90 % a 15 anys, el 2,25 % a 20 anys, el 2,5 % a 25 anys i el 2,75% a 30 anys). Les estimacions internes apunten que la proporció pot arribar al 50 % als propers mesos.

Tot i que aquesta tendència va a l'alça, segons les situacions personals o familiars i el context econòmic, és més adient contractar un determinat tipus d'hipoteca, entre les opcions a tipus fix, variable o mixt. Així, per a les famílies amb ingressos incerts o amb un deute proporcionalment elevat en funció dels ingressos, és recomanable de contractar un hipoteca a tipus fix. En contraposició, per aquelles famílies amb una baixa proporció de deute sobre els seus ingressos es recomana una hipoteca a tipus variable. Segons expliquen des de l'entitat financera, el context econòmic també és determinant a l'hora de d'escollir la millor opció d'hipoteca. Davant la previsió de l'augment a curt termini dels tipus d'interès es recomana la contractació d'una hipoteca a tipus mixt, mentre que en un context amb tipus d'interès baixos i una inflació també baixa, amb una previsió de canvis, es recomana contractar una hipoteca a tipus fix. Si amb la inflació baixa i els tipus d'interès també baixos no es preveuen canvis, la hipoteca a tipus variable és la millor opció.

Amb tot això, el finançament hipotecari orientat als particulars és una de les línies estratègiques del BBVA i CX a Catalunya, tant per estar al costat de les famílies en una decisió tan transcendental com és l'adquisició de l'habitatge amb una oferta de finançament més adequada, com per fer l'acompanyament necessari en tot el procés de compra.