El Consell Econòmic i Social (CES) ha llançat una advertència sobre la continuïtat de les anomenades rendes mínimes d'inserció, sobre les quals ha alertat que no es poden garantir per llei en totes les comunitats i ciutats autònomes a causa de l'heterogeneïtat de les normes reguladores, encara que cadascuna d'elles compti amb els seus programes. L'any 2014, la quantia mitjana mitjana per mes per unitat familiar va ser de 420,63 euros. Però, què és la renda mínima d'inserció i en quins supòsits es pot sol·licitar?

La renda d'inserció és una prestació social que està transferida a les comunitats autònomes, que regulen el seu propi sistema d'ajuts. Aquesta renda pot rebre diferents noms segons on es concedeixi: renda mínima, renda garantida, salari social, renda social...

Com que és una prestació que assignen els serveis autonòmics, no hi ha una regulació específica i unificadora a nivell nacional. No obstant això, sí que hi ha requisits que, en línies generals, es compleixen en totes elles:

-Estar empadronat amb la suficient antiguitat en un municipi de la comunitat autònoma.

-Acreditar una situació justificada de carència i de necessitats bàsiques.

-Haver esgotat totes les ajudes i prestacions anteriors.

-Signar un compromís de recerca activa d'ocupació i de formació en capacitats laborals.

La quantia de la Renda Mínima d'Inserció depèn dels barems que assigni cada autonomia, encara que no sol ultrapassar el 70% del salari mínim. Així mateix, estarà d'acord amb altres variables, com el nombre de fills o familiars al càrrec.

Per sol·licitar i tramitar la renda mínima d'inserció, el pas més adequat pot ser dirigir-se als treballadors socials dels ajuntaments, que són els que indicaran els passos a seguir. En qualsevol cas, la tramitació sol allargar en el temps i pot arribar a trigar mesos.

La quantia màxima mitjana va ser de 664,14 euros a Espanya el 2014, segons les últimes dades registrades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i recollits en la Memòria del Consell Econòmic i Social (CES). Per comunitats autònomes, Navarra és la que major quantia màxima té de tot el país, amb 962,10 euros, mentre que La Rioja és la que més baixa la té, en no arribar ni als 400 euros (399,38 euros).