Experts en economia i mercat de treball adverteixen que si l'acord d'investidura PP i Ciutadans no compleix els objectius de Brussel·les "no val per a res" i recorden als partits que a la Comissió Europea li interessen els números, i si no surten és quan t'exigeixen el que has de fer.

Les dues formacions han signat l'acord d'investidura que porta per títol "150 compromisos per millorar Espanya", en el qual es proposen mesures que suposarien un cost de 28.500 milions, mentre que reportarien 29.000 milions d'ingressos.

En declaracions a Efe, Francisco Cabrillo, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Complutense, es mostra escèptic sobre un document "que hauria de ser la base d'un programa de govern" mentre que el director de conjuntura econòmica de la Fundació de Caixes d'Estalvi (Funcas), Raymond Torres, dubta que la baixada de l'IRPF sigui compatible amb l'objectiu pressupostari pactat per Brussel·les.

En la mateixa línia, la coordinadora del servei d'estudis de l'IEE, Almudena Semur, creu que el document confia molt en la recaptació que s'ha d'obtenir de la lluita contra el frau fiscal a l'hora de fer els números davant Brussel·les però, sense això, no calcula quanta feina es perdrà després de revisar l'impost de societats, que, segons ella, suposa una pujada "camuflada" d'impostos que reduirà el creixement de les empreses.

En assumptes laborals, el catedràtic d'Economia Aplicada Francisco Cabrillo troba raonable que se simplifiquin a tres les modalitats de contractació, si bé considera que el complement salarial a les rendes més baixes és un error. Cabrillo insisteix que els subsidis són "una mala idea" perquè generen efectes perniciosos i distorsionen el comportament dels agents econòmics. Per a aquest economista, una de les solucions per millorar la despesa pública passaria per la reducció dels municipis, millor que la desaparició de les diputacions, la finalitat de la qual, diu, és "discutible".

Per la seva banda, el director de conjuntura econòmica de Funcas i exdirector d'estudis laborals de l'OIT, Raymond Torres, entén que el document PP-Ciutadans recull "esforços positius" en política social i per als treballadors autònoms, però adverteix que per ser coherent amb Brussel·les la reducció de trams de l'IRPF haurà de dilatar en el temps, almenys fins al 2018. En l'ocupació, Torres veu propostes interessants però troba a faltar que no s'inclogui la pujada del Salari Mínim Interprofessional (molt baix a escala internacional), el reforç de les polítiques actives d'ocupació que considera que a Espanya han "fracassat" i un impuls a l'educació en coherència amb les necessitats de la tecnologia i de la indústria. Sobre el fons de capitalització per als treballadors a l'estil de l'anomenada "motxilla austríaca", Torres comparteix la iniciativa però lamenta que "el més important: qui l'ha de pagar, no quedi clar en el document". En teoria, la motxilla austríaca implicaria que l'empresa destini una part del salari del treballador a un fons per indemnitzar-lo pel seu eventual acomiadament. En el cas que el treballador no sigui acomiadat i prefereixi canviar de companyia, s'emportaria el seu fons amb els diners acumulats fins aleshores.

Per a la responsable d'estudis de l'IEE, Almudena Semur, va un pas més enllà i assegura que el document acordat entre populars i C's "camufla" una puja d'impostos.