La majoria dels grups parlamentaris al Congrés, una suma de 178 diputats, amb l'excepció del PP i de Ciutadans, va demanar ahir apujar les pensions respecte a l'IPC el 2017 tal com han sol·licitat els sindicats UGT i CCOO per tal que no hi hagi pèrdua de poder adquisitiu. L'increment suposaria una alça de l'1,2% o més en el cas que l'IPC tanqui l'any que ve amb un percentatge més gran, segons la proposició de llei registrada pels grups parlamentaris del PSOE, Units Podem, PNB, ERC i PDC.

Els secretaris generals d'UGT, Pepe Álvarez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, han impulsat aquesta iniciativa amb rang de llei, la tramitació de la qual podria no tirar endavant, malgrat el suport aconseguit, ja que el govern té la facultat d'avaluar-la 30 dies abans del seu debat i frenar-la -al·ludint que suposa un augment de la despesa pressupostària o una disminució dels ingressos.

En declaracions als mitjans de comunicació al Congrés, Toxo va afirmar que aquesta proposta no agreujaria la situació financera de la Seguretat Social, ja que la proposició planteja que el cost de la pujada de les pensions no vagi a càrrec de les cotitzacions sinó que es faci a càrrec d'una partida pressupostària extraordinària el 2017.

Per la seva banda, Álvarez va assenyalar que la revisió de les pensions el 2017 suposa recuperar la vinculació d'aquesta prestació a l'IPC i acabar amb la reforma de les pensions del 2013 i va insistir que no generaria desequilibri sempre que es prenguessin altres mesures, com eleiminar les subvencions a la contractació o treure el topall en el pagament de les cotitzacions socials màximes.

El portaveu d'Ocupació del PSOE, Rafael Simancas, va dir que "s'impedirà que s'apliqui la Llei del PP que empobriria els pensionistes el 2017" i va reiterar que, encara que un futur govern pugui frenar-la, en aquesta iniciativa hi ha la majoria del poder legislatiu i "estem determinats a tirar-la endavant". Amb tot, va negar que aquesta mesura sigui una condició per poder abstenir-se en una propera investidura de Mariano Rajoy. També va explicar que en el tràmit d'esmenes d'aquesta Proposició de Llei el grup socialista presentarà iniciatives per afavorir les pensions mínimes.

El portaveu parlamentari d'Units Podem, Íñigo Errejón, va indicar que el 2011 "es van començar a atacar les pensions en desancorar-se de l'IPC" i va dir que fins i tot amb una abstenció "vergonyant" del PSOE a una investidura de Rajoy, "al Parlament hi ha majoria suficient per obligar el PP a desfer les retallades i treure les mesures més infames".